Delgo

Delgo
Computeranimeret tegnefilm,
USA 2008, 94 min.
Instr.: Marc F. Adler & Jason Maurer
Medvirk. (stemmer): Freddie Prinze Jr., Jennifer Love Hewitt, Val Kilmer, Anne Bancroft, m.fl.

Historien om denne fantasy-tegnefilm er ret sørgelig. Instruktøren fik i 1998 den idé at producere en computeranimeret tegnefilm uden om de store filmselskaber og postede omkring 40 millioner dollars i projektet. Efter mange års slid med animationen fik filmen endelig premiere i over to tusind amerikanske biografer i december 2008 – og blev det største flop i flere år. Kun en halv million dollars kunne den inkassere. Da filmen udkom, var animationen ikke længere i topklasse, og store dele af historien virkede som en efterligning af Star Wars-filmene – og ikke kun de gamle, men i høj grad også de nye. Dét virkede ikke til filmens fordel.

Delgo handler om en fantasyverden med flere racer. De to vigtige er the Lockni og the Nohrin. De er humanoide, men the Lockni er lettere reptilagtige, mens the Nohrin har insektvinger og kan flyve. Derudover er der forskellige orc-agtige racer rundt omkring. The Nohrin boede tidligere på svævende øer, men da disse gik til grunde (af årsager vi ikke får at vide), måtte de flytte ned til the Lockni, som venligt gav dem lov til at bo i deres land. Men the Nohrin overtog mere og mere af landet, og da the Lockni ikke ville afgive mere, blev der krig. Nohrin-kongens onde søster, Sedessa, stod bag det hele og fik hugget vingerne af og blev forvist til orcernes land, også fordi hun forsøgte at forgive resten af den kongelige familie. Nu er der gået 15 år, og forholdet mellem the Nohrin og the Lockni er fortsat spændt (jeg overvejede om det mon skulle forestille at være en analogi over israelerne og palæstinenserne, men det holder vist ikke). Hovedpersonerne er Nohrin- kongens unge datter, prinsesse Kyla, og den unge forældreløse Lockni-fyr Delgo, som mødes og bliver interesseret i hinanden. Delgos forældre blev dræbt da Sedessa ødelagde Lockni- landsbyen 15 år tidligere, og Delgo er blevet opdraget af en lokal jedi-agtig fyr som har trænet ham i at kunne flytte en bestemt art lysende sten rundt med tankens kraft. Samme evne har alle medlemmerne af Lockniernes ‘regering’, the Stone Sage Council, som minder ikke så lidt om Jedi-rådet fra de nye Star Wars-film. Kyla og Delgo er faktisk ikke særlig vigtige for det overordnede plot. Det næste der sker, er at Sedessa har samlet orc-stammerne og nu angriber både the Lockni og the Nohrin, som samtidig er røget i totterne på hinanden i et slag som minder grangiveligt om noget fra The Phantom Menace. Prinsesse Kyla får så overbevist Nohrinkrigerne om at de skal slå sig sammen med Lockni-krigerne, og det er vist ikke for meget at sige at de til sidst selvfølgelig får has på den onde Sedessa.

Animationen er sådan set ganske pæn, omend man ikke helt kan se om den kropslige lighed mellem the Lockni og the Nohrin skal forestille at betyde at de er beslægtede (det hælder jeg mest til), eller om det bare er animationsstilen som er lidt ensformig. Baggrundene er flot lavet, men desværre ikke så fantasifuldt som man kunne ønske sig. Alle dyr og planter er blot let forandrede varianter af noget kendt, og det kan man faktisk også sige om historien. Udover en del klare ligheder med Star Wars og The Dark Crystal har Delgo et sidekick, vennen Filo, som skal forestille at udgøre comic relief. Det gør han ved fuldstændig at efterligne Donkey fra Shrek. Også 100%. Jeg måtte slå op på IMDb for at sikre mig at det ikke var Eddie Murphy der lagde stemme til denne figur. Nej, det er en fyr ved navn Chris Kattan. Desværre er Filo overhovedet ikke morsom, men kun komplet irriterende. Der er en del mislykket og malplaceret humor i denne film, hvilket desværre gør den ekstra kedelig. Det skal dog siges at filmen hovedsageligt er for børn, og at den som sådan sikkert udgør fin underholdning hvis man er under 8 år gammel. Andre kan den ikke anbefales til.

Det burde måske nævnes at både Battle for Terra og Delgo er blevet sammenlignet kraftigt med James Camerons kommende film Avatar, da en del af både historierne og designet ser ud til at være ret meget i samme stil. Producenterne af Delgo har endda truet med sagsanlæg mod 20th Century Fox, som producerer Avatar. Jeg ser meget frem til Avatar og finder det meget ærgeligt at der dels er en hel del ‘bad buzz’ om filmen i månederne inden den kommer, og at der dels er kommet nogle film i tiden op til som muligvis ligner visse dele af Avatar så meget at det ikke bliver en helt frisk oplevelse at se James Camerons film. Ak ja – sådan er der jo så meget!

Karakter: 4 ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.22

Dette indlæg blev udgivet i Animation, Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *