China Mieville – Kraken

Kraken
Roman af China Mieville, 2010
Lydbog fra audible.com
Fås også som trykt bog

Mieville er et af de store (relativt) nye navne indenfor britisk science fiction og fantasy. Mig bekendt er han endnu ikke blevet oversat til dansk, men det sker nok snart. Efter sin seneste succes med den meget velskrevne og genialt udtænkte The City and the City, der vandt nogle af de store science fiction-priser, men ikke er nem at placere genremæssigt, er han sprunget over i noget som er mere eller mindre vaskeægte fantasy med Kraken.

Som gammel fan af H.P Lovecraft og tidligere rollespiller med hang til det Lovecraft-baserede spil Call of Cthulhu, kunne jeg slet ikke holde mig fra Kraken. For dem der ikke ved det, så er hr. Cthulhu en meget ubehagelig, blæksprutteagtig gud fra Lovecrafts univers, så jeg havde forventet noget i retning af en Lovecraft-pastice udsat for Mievilles meget markante meninger om hvordan bøger bør skrives. Det var det så ikke helt, men alligevel.

Romanen starter med at nogen har stjålet en kæmpeblæksprutte fra et zoologisk museum i London. Det vil sige hele den gigantiske præserverede tingest med glastank og det hele, og det på trods af både normale og magiske sikkerhedsforanstaltninger og selv om tanken faktisk ikke ville kunne komme ud ad døren. Så der er klart magi på spil.

Vor helt Billy arbejder på museet og er manden der stod for præserveringen af blæksprutten. Han er en typisk fantasy-helt, ved det at han ikke aner en pind om hvad der foregår, men efterhånden hurtigt involveres i plottet og må prøve at følge med så godt han kan. Ligesom os læsere. Plottet er dog så stort og komplekst at Mieville har valgt at lade os følge flere forskellige andre personer og grupper, inklusiv politiets specielle afdeling for det overnaturlige.

Uden at afsløre for meget, kan jeg vist godt sige at det handler om ikke mindre end verdens undergang! Men hvem der har stjålet blæksprutten, hvorfor den blev stjålet og hvad den har med verdens undergang at gøre, får man først at vide ret langt henne i romanen. Man skal dog ikke frygte at komme til at kede sig undervejs: Bogens univers er befolket af et væld af sjove, underlige og skræmmende personer og væsener.

Der er for eksempel makkerparet Goss og Subby, som efterlader en lang række af lig i deres kølvand, og som råder over så stærk magi at ingen tilsyneladende kan stille noget op imod dem. Andre eksempler er kulten der tilbeder blæksprutter, den meget mærkelige gangsterboss ”Tatoveringen” og hans endnu mere mærkelige dødsfjende og tidligere chef, som godt nok er død og begravet, men bestemt ikke er sat ud af spillet af den grund. Som et lille politisk indslag har vi troldmandshjælpernes fagforbunds formand som heller ikke ligefrem er noget menneske.

Efterhånden som verdens ende nærmer sig, bliver situationen i London mere og mere kaotisk. Den sidste del af bogen er nærmest én lang hæsblæsende jagt på dels at finde de sidste spor til hvad der foregår, dels at prøve at hindre diverse skurke i at gennemføre deres forskellige planer, og samtidig undgå selv at blive slået ihjel eller taget til fange. Billy vokser heldigvis med opgaven, selv om jeg ikke vil afsløre om det faktisk lykkes ham at redde verden til sidst.

Hvis jeg skal opsummere, så er bogen noget af det mest underholdende jeg længe har læst/hørt. Der bruges mange ideer andre steder fra, men der er også originale ideer, og både personer og plot fungerer rigtig godt. Da jeg ved at Mieville kan mere end det, nemlig få en fantastisk historie til at række ud over sit eget univers og fortælle os noget om os selv og vores samfund, kunne jeg måske have ønsket mig at se lidt mere af det her, men på den anden side tror jeg at det ville have ødelagt bogens meget humoristiske tone og alt det underforståede der er i den for fans af både fantasy, horror og science fiction. Ren underholdning måske, men af topkvalitet.

Anmeldt af Flemming Rasch i Himmelskibet nr.27

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *