Die Schmelze

Die Schmelze
Roman af Risto Isomäki, Öko-Thriller, BLT in der Verlagsgruppe Lübbe, Band 92285, 1. auflage: april 2008
370 sider plus et efterord på 10 sider
Oversat fra finsk Sarasvatin Hiekkaa til tysk af Angela Plöger
Udkom i Finland i 2005
Udgives på dansk af Turbine Forlaget i efteråret 2011

Denne bog er så god, at den skal anmeldes, selvom den foreløbigt kun er udgivet på finsk og tysk, så vidt jeg ved.

Forfatteren, Risto Isomäki, er en kendt finsk miljøaktivist med en omfattende viden om bl.a. økologi og konsekvenser af drivhuseffekten. På dansk vil bogen evt. kunne få titlen Den store Afsmeltning. Bogen er Isomäkis fjerde roman.

Det er to år siden jeg læste bogen, og det er måske en af de bøger, som har gjort mest indtryk på mig nogensinde. Jeg tænker stadig, her to år efter, næsten dagligt på nogle af de problemstillinger, som denne roman afdækker. Bogen er ikke forsøgt skrevet som et stort litterært kunstværk (og tak for det!), men forfatteren ved noget, har sat sig ind i noget, og han vil noget med det, han ved.

Isomäki skriver i et nøgternt og præcist sprog, hvor der bruges de ord, som er nødvendige og ikke meget mere. Ligesom George Orwell, som er den politiske forfatter, jeg ville sammenligne med, når det handler om at formidle et politisk budskab til romanform.

George Orwells romaner er blevet nogle af de mest læste og respekterede i verden, men hans anti-totalitære budskab har ikke bredt sig meget. Jeg håber, at Isomäkis miljø-budskab trænger bedre igennem og at denne roman vil blive lige så læst – inden det er for sent…

Isomäki vil redde verden fra truende katastrofer, og han har gjort sig den ulejlighed at formidle denne viden og dette budskab i en fantastisk spændende og velkomponeret roman. Jeg har kun et par små indvendinger i slutningen, hvor et par småting kunne have gjort handlingen endnu mere troværdig. Men det er ren kosmetik og uden betydning for handlingen og budskabet.

Genremæssigt er bogen nærmest hård Sci-Fi , men også med kraftige elementer af thriller, hvor de hårde videnskaber i romanen bl.a. er geologi, glaciologi, arkæologi og konsekvenserne af global opvarmning. Det tyske forlag har da også præsenteret bogen som en økothriller.

Hvis du tror, at den globale opvarmning er noget som langsomt vil få verdenshavene til at stige over nogle hundrede år, eller slet ikke tror på nogen klimakatastrofe, så vil denne bog formentlig overbevise dig om, at en global katastrofe kan indtræde meget hurtigere og meget tidligere end mange af os hidtil har antaget.

Det gør denne Sci-Fi øko­thriller påtrængende skræmmende, at den bygger på nøgtern naturvidenskab på vores egen klode med vores eget økosystem. Der er ikke opfundet nye verdener, hidtil ukendte naturkræfter eller særligt mange nye teknologier.

Forfatteren skriver i nogle bemærkninger til romanen, at han var ved at færdiggøre bogen da den store tsunami anden juledag 2004 ramte kysterne i mange asiatiske lande. Det fik ham til at omarbejde bogen. Han blev bl.a. opmærksom på, at Indien var i færd med at opføre et atomkraftværk med en såkaldt hurtig formeringsreaktor tæt ved kysten. Heldigvis var atom­kraftværket ikke færdigbygget, for den type atomkraft­værker, hvis de overskylles af vand/en tsunami bølge, vil rea­gere som en mindre atombombe.

I romanen lykkes det en af vore helte at få overbevist politikerne i Europa om, at der kommer en megabølge fra Grønland og alle formeringsreaktorerne bliver slukket inden bølgen kommer, så der undgås en radioaktiv katastrofe. Bølgen kommer og den er STOR. Men den er ikke udløst af et jordskælv. Store bølger kan nemlig også dannes på anden måde. Læs selv!

Handlingen begynder i nutiden eller meget nær fremtid i en mindre ubåd, Lomonossow, der udsættes for nogle meget besynderlige naturkræfter, som dog senere forklares.

Der er både romance og en overbevisende teori om, at det sunkne Atlantis kunne have ligget i Khambha-Bugten (Gulf of Cambay) i det norvestlige hjørne af Indien, hvor landet er sunket, som følge at en landstigning inde i landet bl.a. i Himalaya bjergene. Landet hævede sig, efterhånden som isen begyndte at smelte efter sidste istid for ca. 10.000 år siden. Denne del af historien bruges til at forklare nogle af de konsekvenser det formentlig vil få, at isens smelter i Arktis.

En flod af smeltevandet fra Himalaya, som løb ud i den nuværende Khambha Bugt tørrede efter nogle årtusinder ud. Ligesom man oplever det i mindre målestok flere steder i verden i dag, og frygter vil ske mange flere steder.

Handlingen, som i høj grad også foregår på Grønland eller nede i U-båden, benytter U-bådens midlertidige udstationering i Indien til dels at skaffe vor helt en smuk indisk kvindelig professor som kæreste og dels til at forklare nogle af de geologiske aspekter ved den kraftig afsmeltning af store ismasser.

Personerne i handlingen er stort set alle videnskabsfolk med forskellige specialer, hvis viden, via romanens handling, kombineres til at forudse den store katastrofe. Desværre for sent til at forhindre den.

Handlingen er elementært spændende, fordi de forskellige handlinger og personer alle, hver på deres måde, bidrager til at forklare, hvad der sker og hvorfor. Selvom handlingen er spændende, så er det også spændende, hvordan forfatteren får bygget alle de forskellige opdagelser og videnskaber sammen til en logisk og sammenhængende årsagsforklaring.

Den løbende omtale i medierne af klimaproblemerne bekræfter i skræmmende grad denne bogs fremtidsscenarie. Og det er kun 6 år siden bogen udkom i Finland.

Anmeldt af Erling Frederiksen i Himmelskibet nr.27

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *