Thomas Strømsholt – De Underjordiske: Gotiske fortællinger og sære historier

De Underjordiske: Gotiske fortællinger og sære historier
Noveller af Thomas Strømsholt
H. Harksen productions 2010, 186 sider

Første gang jeg læste nogle af Strømsholts noveller, var da han sendte et mindre udvalg til mig, i forbindelse med mit zine Nyarlathotep. Allerede fra første fortælling var jeg solgt, og jeg har således både brugt hans noveller i mit zine og også flere gange i Himmelskibet. Allerede dengang vidste jeg, at her er et forfatterskab, der bestemt fortjener at udkomme i bogform, noget som Henrik Harksen var enig med mig i, hvilket nu har resulteret i bogen De Underjordiske – gotiske fortællinger og sære historier. Harksen var så begejstret for Stømsholts historier, at det blev en samling af dem, der kom til at udgøre, den første hardcover bog fra hans forlag.

Det er ikke kun i Himmelskibet og Nyarlathotep Strømsholt har været trykt, men også i andre zines og novellesamlinger, så man kunne have haft en mistanke om, at denne bog ‘blot’ ville være en samling af tidligere trykte noveller. Dette er dog ikke tilfældet, for af de 19 noveller, har kun 2 været trykt før.

Bogens undertitel, gotiske fortællinger og sære historier, dækker bogens indhold rigtigt godt. Historierne finder primært sted rundt i lokalsamfund i Danmark, gerne tæt ved naturen, hvor lygtemænd og mosekoner ikke blot er ammestuehistorier. På mange måder minder flere af historierne om folklore, hvor almindelige mennesker, midt i deres almindelige liv, bliver vidne om hvad der gemmer sig i skyggerne og tågerne.

I “I en dans så lang” bliver hovedpersonen en del af en fest, hvor dansen bliver ved og ved, og langsomt går det op for ham, at han ikke kan stoppe med at danse, men at han nu var blevet en uendelig del af festen. En anden der bliver en del af en uendelighed, møder vi i novellen “Det møblerede værelse” hvor en ung forfatterinde bliver logerende hos en gammel dame. Huset er gammelt, men har ligesom sin egen sjæl, en sjæl der dog ikke nødvendigvis vil sine logerende det godt. Disse kunne godt lyde som klassiske gyserfortællinger, men i Strømsholts univers bliver man lige så stille lokket ind i de særheder der finder sted.

I “Spøgelset på den gyldne løve” er vi på samme hotel i Viborg som M. R. James beretter om i sin novelle “Nummer 13”. Denne gang er det dog værelse 15 , og spøgelset der, det handler om. I en sidebemærkning kan det fortælles at, i den annoterede M.R. James bog Count Magnus and Other Ghost Stories i Penguin Classic-serien, er det Harksen der har leveret noterne til bl.a. “Nummer 13”.

Inden for weird fiction er det ofte benyttet at berette om hvor farlige bøger kan være. I “Becchiana” er det farligheden af en hel bogsamling vi stilles over for. En antikvar får fingrene i Becchiana-slægtens berømte bog­samling, men da han får samlingen hjem og begynder at katalogisere den, begynder den at gøre ham urolig, og samtidig virker det til at bøgerne ikke vil forlade samlingen.

Min favorit i samlingen er titelnovellen “De underjordiske”, som i sandhed er en fantastisk weird tale, hvor den matematik, der ligger til grund for hele det verdensbillede vi har, også er den, der åbner døren til andre verdner.

Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg havde glædet mig meget til denne udgivelse, og jeg er bestemt ikke blevet skuffet. I et citat fra bogen siges det at “den mest sande beskrivelse af et landskab, skabes af fantasien snarere end af den personlige erfaring”. I denne bog er der et meget godt og fantasifyldt dansk folklorelandskab, som dog også er krydret med et par kommentarer til nutidens danske samfund, og dets politiske landskab. Jeg håber at bogen kommer til at sælge så godt, at vi både får mere at se fra Strømsholts hånd, men også så Harksen atter tør kaste sig ud i at udgive flotte hardcover udgaver som denne.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.27

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Novellesamling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *