Guillermo Del Toro og Chuck Hogan – Mørke

Mørke
Roman af Guillermo Del Toro og Chuck Hogan
Hr. Ferdinand 2010, 361 sider.

Mørke er bind to i Hogan og Del Toros vampyrtrilogi, en serie hvor vampyrerne ikke er glamouriseret eller følsomme melankolske væsner, men en serie hvor de er brutale og farlige.

De ældste vampyrer sørger for at holde orden og for at vampyrerne bliver ved med at være en myte. Der er dog en af de ældste der ikke er med til at holde denne orden. I første bind, Blod, ankom han til USA med fly. Da flyet var landet, var der ingen der forlod flyet, da han havde dræbt næsten alle. I første omgang tolkes dødsfaldene dog som et biologisk angreb, men der er en lille flok mennesker der finder ud af at det er vampyren kaldet Herren der står bag. Den lille flok ledes af den gamle jøde Setrakian, som første gang stødte på vampyrer og herren da han var interneret i en kz-lejr under anden verdenskrig.

Ved begyndelsen af bind to er Herrens hær af nye vampyrer ved at få overtaget. Officielt omtales det som en global pandemi, samt uro og optøjer blandt kriminelle bander. Det der dog virkeligt sker, er at Herren har sluppet sin vampyrhær fri på verden. Han har en ide om at indhylle verden i mørke, hvoraf der skal rejse sig en ny verdensorden. Setrakian og hans lille flok har taget kampen op, de er dog kraftig i undertal. Der er dog dukket en ting op der ville kunne vende kampen til menneskenes fordel. Occido Lumen er en mystisk bog, som de fleste tror kun er en myte. Nu er den dog dukket op igen, og er blevet sat til salg på en auktion. Denne bog indeholder måske løsningen på problemet. Det er blot det med bogen, at der er flere meget pengestærke folk der er interesseret i den, så Setrakian må lave en aftale med sin fjendes fjende, for at forsøge at rejse finanserne til at skaffe bogen. Problemet er blot at det at lave en aftale med de ældste vampyrer måske ikke er det klogeste.

Eldritch Palmer har finansieret Herrens opstandelse. Palmer er en gammel syg mand der har set denne mulighed for at komme til at leve evigt. Han er dog ved at være træt af at Herren endnu ikke har gjort ham til vampyr, og han begynder derfor at trække sine ressourcer tilbage for at presse Herren. Det er dog ikke specielt smart for en svagelig gammel mand at true en vampyr der står over for at overtage verden.

I en tid hvor de fleste vampyrfortællinger er inden for paranormal romance, er det befriende med en roman der igen gør vampyrerne til mørkets skabninger, hvis dagsorden er alt andet end fred og fordragelighed. Historien er action fyldt, hvor vi både følger menneskenes kamp, men også følger nogle af vampyren i deres jagt. Bl.a. en mor der nu jagter sin søn for at fortære ham, for på den måde at få ham til at blive til en del af sig selv igen. Vi følger også gadebander der har taget kampen op imod vampyrerne.

Bogen er et typisk mellemspil i en trilogi. Kampen er svær, og de onde står bedst. Flokken der kæmper for lyset bliver lige så stille mindre. Det kan dog være svært at finde ud af hvor historien helt er på vej hen, men det finder vi ud af når tredje bind udkommer, hvilket bliver i løbet af 2011.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.27

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *