Captain America: The First Avenger

Captain America: The First Avenger
Film, USA, 2011, 124 min.
Instr.: Joe Johnston
Medv.: Chris Evans, Hugo Weaving, Hayley Atwell, Samuel L. Jackson. m.fl.

Det er skønt at vi nu er kommet til et tidspunkt hvor der virkelig gøres noget ud af superheltefilm, både manuskriptmæssigt og effektsmæssigt. Indtil for få år siden var mange superheltefilm mildest talt pinligt dårlige (heldigvis med enkelte, vigtige undtagelser), men nu er der begyndt at komme nogle stykker som virkelig holder, og som helt sikkert vil forblive mega-underholdende klassikere i genren i mange år fremover. Captain America: The First Avenger er en af disse. Den starter under Anden Verdenskrig, hvor en hemmelig underafdeling af det nazistiske militærapparat, under ledelse af Johann Schmidt (alias Red Skull) og det videnskabelige geni Arnim Zola er blevet så magtfuld at den bryder ud som superskurkeorganisationen Hydra. Red Skull er selv et produkt af et supersoldat-serum, som den tyske videnskabsmand Dr. Erskine havde opfundet. Erskine afhopper kort efter til USA, hvor han straks sættes ind i våbenkapløbet ved at perfektere sit supersoldatserum og indsprøjte det i den splejsede, men patriotiske Steve Rogers – som herefter bliver til den muskelsvulmende Captain America. Han bliver først brugt som propagandaværktøj af den senator som sponsorerede forsøget, og sat til at spille hovedrollen i et kabaret-show, hvor han med en popsang skrålet af letpåklædte kvinder hyldes som “the star-spangled man with a plan” – selve symbolet på USA og landets engagement i krigen. Men lidt efter lidt drages han af egen drift ind i krigen, og bliver afgørende i kampen mod Hydra og Red Skull. Hans første adskillige eventyr springes der desværre let henover i en collage-scene, men det ser spektakulært godt ud når han svinger sit skjold – ligesom i tegneserien!

Filmen er flot og fangende, og både morsom og seriøs. Laserkanoner under Anden Verdenskrig er storslået underholdning. Der er ikke meget at kritisere ved den ekstremt tegneserieagtige film, udover at der går et stykke tid før Cap virkelig kommer i spil for alvor. Men optakten er nu også spændende. Man kunne måske også indvende at filmen og hovedfiguren måske lige er en tand for patriotisk, hvilket næsten er uundgåeligt når den foregår under Anden Verdenskrig. De fleste af de Captain America-tegneserier jeg har læst, foregår i ny tid, hvor den patriotiske dimension er sobert nedtonet, og Cap altså er eksponent for den amerikanske drøm og det amerikanske folk, mere end for de amerikanske realiteter og autoriteter. Den udvikling nåede i tegneserierne sit klimaks i 1987, da en mildest talt usympatisk regering besluttede at Captain America nu skulle gå deres ærinde i stedet for at være en selvstændig superhelt. Cap nægtede, og måtte aflevere sit kostume. Han lavede sig et nyt, og fortsatte som, ganske enkelt, The Captain, mens en tykhovedet soldat i stedet overtog det klassiske kostume. Det var figurens hidtil mest mindeværdige periode, både i mine og mange andre fans’ øjne.

Men filmen er, til trods for dens overstrømmende patriotisme særdeles velinstrueret og generelt velafrundet – klart en Blu-ray der hurtigst muligt skal hjem i samlingen. Der kommer sikkert en efterfølger, og den kommer til at foregå i moderne tid, så den kan man kun glæde sig til – rigtig meget, endda!

Karakter: 9 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.30

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *