The Call of Cthulhu

Instruktør: Andrew Leman
DVD 2005, Sort/hvid – 47 min
www.cthulhulives.org/cocmovie

Novellen Call of Cthulhu er nok den bedste kendte af Lovecrafts noveller, ikke mindst pga. rollespillet med samme navn. Fortællingen handler om en mand der er ved at rydde op i hans afdøde onkels papirer, papirer som bl.a. indeholder de oplysninger, som onklen har fundet ved at studerede Cthulhu kulten og deres modbydelige ritualer. Studiet er dog aldrig blevet gjort færdigt, og det består mest af vidneberetninger fra folk der har været i nærkontakt med tilbedere af den dvælende kosmiske gud. Manden fortsætter forskningen, og får bl.a. fat i en norsk sømands beretning, en sømand som er eneste overlevende efter at hans skib havde lagt til ved øen R’lyeh, en ø der for millioner af år siden sank til havets bund, men som nu var steget op til overfalden igen. Dette sker kun når stjernerne står rigtigt, hvilket de gjorde her. En sådan stjernekonstellation får ikke kun øen til at stige op til havoverfladen, den får også Cthulhu til at vågne fra sin dvale.

Det er denne historie der nu er blevet til film. Det er endnu en fan-film, hvilket vil sige at budgettet ikke har været det store, hvilket kendskabet til at lave film heller ikke nødvendigvis har været. Det første jeg tænkte da jeg hørte at denne film var blevet begået, var ”hvordan har de lavet Cthulhu?”, det unævnelige, ubeskrivelse kosmiske væsen? Man skal op på noget der minder om søuhyret uden for porten til The Mines of Moria i Ringenes Herre filmen, for at komme i nærheden.

Folkene bag filmen har dog valgt en helt anden retning. Historien udspiller sig i 1920’erne, så hvad ville være mere naturligt end at lave filmen som var den lavet dengang. Det vil sige en sort hvid stumfilm. Dette betyder at amatør skuespillere ikke ødelægger scenerne da alt spillet er mere eller mindre karikeret i disse film. At økonomien ikke rækker til det store kulisser, er så heller ikke noget problem. Man er også mere overbærende overfor præsentationen af monstret da det nu er forventeligt stop-motion i stil med den første King Kong film.

Med alle disse forbehold satte jeg mig til at se filmen, og lad mig sige fra starten, at de slipper utroligt godt af sted med den. De får både fortalt historien og lavet en god lille film ud af det. Filmen kommer godt af sted med at få opbygget en stemning, og det er sjældent at man tænker over at det er en flok glade amatører der står bag. Jeg er ikke den eneste der har syntes om filmen, den blev bl. a. kåret til bedste kortfilm på The H.P. Lovecraft Film Festival 2005

På DVD’en findes en ganske god lille dokumenter, hvor der bl.a. fortælles at filmen ikke helt er lavet som man gjorde i 30’erne, da computerne også har været inde over. En scene består at et kæmpe og blodigt ritual, og her er antallet af kultister blevet mangedoblet via computeren. De lavede ”on location” optagelser i byen Providence, og her hjalp computeren med at fjerne det mere moderne huse og biler i området.

På ekstra materialet er der ikke noget med at de sidder og roser hinanden. De sidder nærmere og gør grin med hvor lidt de egentligt havde styr over de det lavede. Det er dog også tydeligt at mærke at de har været entusiastiske omkring projektet, og at de har haft det sjovt med at lave den.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 9

Dette indlæg blev udgivet i Film, Horror og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *