Aftenlandet

Aftenlandet
Film, Danmark, 1977, 105 min.
Instr.: Peter Watkins
Medv.: Bent Andersen, Carsten Clante, m.fl.
På DVD fra Another World Entertainment

Der er endelig kommet en DVD-udgave af den legendariske, instrueret af engelske Peter Watkins, om en alternativ nutid (altså 1977) hvor en storkonflikt mellem arbejdere og arbejdsgivere gradvist sætter hele Danmark i stå. Filmens undertitel er: “En film om dit liv og dem der stjæler det.” På dramadokumentarisk vis skildres arbejdernes debatmøder og politiske engagement, samtidig med at man også ser mediernes dækning af begivenheden, og hvordan flere og flere mennesker blandt f.eks. journalister og politi trækkes med ind i konflikten. En slags dansk pendant til Rote Armee Fraktion beslutter at kidnappe en minister midt i det hele, hvilket naturligvis eskalerer landets krise, og giver regeringen et påskud til at slå hårdt ned mod diverse venstreorienterede grupper, som ikke har noget med kidnapningen at gøre. Politisk og socialt set er det på mange måder en vigtig film der maler et typisk ‘70er-tidsbillede, og man ser handlingen fra flere forskellige sider (flere af hovedpersonerne var autentiske fagforeningsfolk). Men den var plaget af vanskelige optagelser, og Watkins blev dødtræt af den, og ville have opgivet den hvis det ikke var fordi de danske produktionspartnere insisterede på at den skulle gøres færdig. Der mangler en rød tråd i fortællestilen, og filmen ender desværre næsten med at være interessant mere pga. sit tidstypiske udtryk end pga. sit emne. For politisk interesserede er det dog stadig en meget relevant film om hvad der måske kunne være sket i et mere politiseret Danmark.

Karakter: 7 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.30

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *