Anne-Marie Vedsø Olesen – Glasborgen

Glasborgen
Roman af Anne-Marie Vedsø Olesen
Gyldendal 2012, 280 sider

Operasangerinden Judith er spærret inde og er tvunget til at fortælle sin historie til en tavs mikrofon som er placeret i mørket. Hendes historie omhandler primært de sidste måneder af hendes liv, en periode hvor hun var tilknyttet den Københavnske opera, hvor hun har hovedrollen i stykket Isabella. Operaen omhandler en kvindes forfald ned i vanvid. Oprindelig var Judith ikke førstevalget til at skulle have den store rolle, men da den oprindelige sanger omkommer i en drukneulykke, bliver rollen Judiths. Der var dog allerede inden ulykken en udbred enighed om at Judith ville være det perfekte valg til rollen.

Judith har indledt et forhold til stykkets forfatter og komponist Rolf Bergström, og hun er meget fascineret af hans dygtighed og den kunst han frembringer. Hun er dog utryg ved hans samarbejdspartner Vilgot, som virker til at have en meget stor indflydelse på Rolf. Hendes u­tryg­hed bliver ikke mindre da hun får på fornemmelsen at Vilgot er indblandet i drukneulykken. De virker til at Vilgot har en kontrol over mennesker omkring ham, og han virker mindre og mindre som et menneske. Hun bliver også mere og mere utryg ved Rolf, specielt da hun finder ud af at stykkets hovedperson Isabella ikke er en fiktiv person, men at hun var Rolfs ekskone og at den smerte som, stykkets hovedperson udtrykker var en virkelig smerte.

Vedsø Olesen har tidligere opbygget sine historier omkring kunstværker. I hendes trilogi om kaosguden Seth var det både klassiske musikværker samt malerier der spillede centrale roller i historierne. I hendes bidrag til Poe-jubilæumsantologien Poe – 4 Makabre hyldester var det også operaen der var omdrejningspunktet. Den novelle er ved at blive sat op på Den Fynske Opera, og man kunne antage at har været medvirkende til at inspirerer til Glasborgen.

Judiths historie som hun fortæller fra sit fangenskab, er fangende og man bliver indrullet i det bedrag som hun også har været udsat for, og som hende, prøver man at finde ud af hvad det er Vilgot er og hvilke planer han har.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.31

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *