Den hemmelige dal – under overfladen 3

Den hemmelige dal
Den hemmelige dal – under overfladen 3
Antologi
Redaktør: Carl-Eddy Skovgaard
Med bl.a. A Silvestri, Thomas Strømsholt, Patrick Leis og H.H. Løyche
Science Fiction Cirklen 2009
294 sider, kr. 289 kr.

Når det gælder dansk science fiction-litteratur kan man ikke komme udenom Science Fiction Cirklen. Foreningen, der blandt andet har det prisværdige formål at udbrede kendskabet til genren, samt at formidle kontakt mellem ligesindede, er en institution indenfor dansk science fiction. For de litterært interesserede udgiver SFC desuden bøger, både fag- og skønlitteratur, ikke mindst tager de hånd om en del af den efterhånden store mængde af danske sci-fi forfattere. Når det gælder science fiction litteratur er der mange der automatisk vender blikket mod udlandet, men der er bestemt god grund til at lægge mærke til vores hjemlige forfattere.

I 2007 udgav SFC novellesamlingen Lige under overfladen. Den efterfulgtes af endnu en samling det følgende år, og her igen i 2009 præsenteres 21 noveller i samlingen Den hemmelige dal – lige under overfladen 3. Kendte og ukendte danske forfattere har haft chance for at deltage, og ud af dem er der så valgt en række historier. Umiddelbart et prisværdigt projekt, som bestemt er værd at støtte, men en investering i novellesamlingen vil absolut ikke være velgørenhed, for man får i den grad noget for pengene. Novellesamlinger er normalt ikke den bogform, der sælges mest af, men i og med at der i Den hemmelige dal præsenteres så mange forfattere, er det en uforlignelig måde, hvorpå man kan komme godt og grundigt rundt om genren. Såvel tematisk som genremæssigt spænder samlingen vidt og vi får blandt andet både decideret scince fiction, space opera og magisk realisme.

Det vil både være uoverskueligt og formålsløst at komme ind på samtlige noveller, men enkelte er dog værd at fremhæve.

”Cargo Cult” er en kort lille sag på kun tre sider skrevet af Brian P. Ørnbøl. Han formår at kombinerer et flydende, lyrisk sprog med en dyster fremtidsvision, og det er både enkelt, smukt og en lille perle i samlingen.

Novellesamlingens længste fortælling er ”Alien Ghost Ballet” af Lars Ahn Pedersen. Her har Jorden fået besøg af en race fra en anden planet. Spøgelserne kaldes de, da de bedst kan beskrives som nogle udefinérbare, flimrende skabninger. Hovedpersonen skal rejse til deres planet, for at lære dem at danse ballet, nærmere betegnet Svanesøen. Hvor skørt det end lyder, så formår Lars Ahn Petersen at formidle en fantastisk historie, der er såvel velskrevet som kreativt skruet sammen. I novellesamlingens introduktion gør redaktør, Carl-Eddy Skovgaard rede for at ”Alien Ghost Ballet” teknisk set er en hel del længere end kravet for at deltage, men at han bare måtte have denne novelle med – og det kan man bestemt ikke fortænke ham i.

I novellen, der også har lagt navn til hele samlingen tager Klaus Æ. Mogensen os med tilbage til en barndom og et fund i en grusgrav, og med sans for spænding og komposition fortæller han en enkelt, men kompleks historie og sammenvæver fortid, nutid og fremtid.

Novellesamlingens spændvidde betyder naturligvis, at det ikke er det hele, der vil appellere til en. Men det er først og fremmest en styrke, både at give så mange forfattere chance for at vise hvad de kan, men også så håndgribeligt at demonstrere hvor bred en genre science fiction kan og bør være. Generelt kan man sige at niveauet i Den hemmelige dal er højt, og at alle noveller er såvel fantasifulde som velskrevne. At der gemmer sig en stor talentmasse under overfladen i den danske sci-fi-litteratur kan der ikke være tvivl om.

Anmeldt af Helle Perrier i Himmelskibet nr.23

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Science Fiction og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *