Flemming Rasch – Minerne på Orthomyx og andre SF-noveller

Minerne på Orthomyx og andre SF-noveller
Samling af Flemming Rasch
Science Fiction Cirklen 2011

Denne novellesamling af Flem­ming Rasch rummer 27 korte, skæve historier, der spænder fra satiriske, politiske allegorier over en science fiction-fans dagdrømme til skæve, underfundige historier, som er mere weird fic­tion eller poetiske end de er science fiction.

Længden på historierne er svingende, generelt er de alle korte, og har samlingen en svaghed, så er det, at de ofte er for korte, og at forfatteren har for meget på hjerte, og det går lidt for hurtigt med at få det fortalt. Flere af særligt de små historier synes nærmest at være synopser eller udkast til længere historier, som venter på at blive skrevet.

Samlingen spænder vidt, og de mange historier er en tur gennem en science fiction-fans brede læsning, og man aner inspirationen og lysten til at gå i de store og klassiske forfatteres spor såsom Clarke, Niven, Dick, Hein­lein, Bradbury og mange flere, og samtidig er det også en science fiction-fans legen med genren og den skæve ide, som kommer til én på alle tidspunkter af døgnet, og lige akkurat blomstrer op til at være en finurlig, lille historie. En fornøjelse ved læsningen af novellesamlingen er at få et indblik i andre science fic­tion-entusiasters tilgang til interessen.

Samlingen rummer mærkelige historier om folk strandet i aparte lejligheder, hvorfra de har et netværk af telefoner til at komme i kontakt med hinanden, til historien om en mand med en fjernkontrol, der kan skyde folk på TV og forvandle elendige sit-coms til gode science fiction-serier, og hvem finder ikke det savnet? Der er historierne om Janus Rumghoul II og hans bizarre eventyr, hvor universets bedste chokoladekage gentagne gange spiller en roller, og der er en del korte, korte historier om den interplanetare plante, der ved et kedeligt uheld forårsager mindre katastrofer på jorden. Historierne er tankespind og der er sjove ideer iblandt, men flere historier er skitser, som savner at blive foldet helt ud for at give en fuldt, afrundet læseoplevelse.

Anmeldt af Morten Greis Petersen i Himmelskibet nr.33

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *