Fremmed stjerne

Fremmed stjerne
Lige under overfalden 6
Antologi redigeret af Carl-Eddy Skovgaard
Science Fiction Cirklen, 2012, 412 sider

Science Fiction Cirklen har de sidste år gjort meget for at udgive danske science fiction noveller, og flagskibet i det projekt er den årlige antologi i serien Lige under overfladen. Bind 6 i denne serie har titlen Fremmed stjerne. Denne gang er samlingen større end tidligere, og bogen er på over 400 sider. De forfattere, der har bidraget, er i høj grad gengangere fra tidligere bind, men der er også nye navne imellem.

Der fortælles rigtigt mange interessante historier i samlingen. I flere er forholdet imellem myndighederne og individet omdrejningspunkt. I “Savner du din far?” af Sofie Boysen er der en krig i gang, men for at sikre at man hele tiden har befolkningens opbakning, skal de pårørende til soldaterne dagligt udfylde spørgeskemaer omkring deres følelser for krigen. Der er dog også andre foranstaltninger der skal sikre at myndighederne får de data de skal bruge for at vinde krigen på hjemmefronten.

I “At bede en stille bøn” af Hanne Rump er fokus på befolkningens ret til religion og myndighedernes indgriben i dette. Der er også et element af at samfundslag ikke skal blandes.

I Beatrix Miranda Ginns “Orm” er det igen følelser der ikke må vises. Det er ikke velset at vise følelser som kærlighed og sorg, og folk går langt for ikke at afvige og vise følelser.

“Utilsigtet virkning” af Patrick Leis er en novelle om de etiske valg som forskningen må tage for at sikre fremdrift i udviklingen. Det er en god fremstilling af det klassiske dilemma om at målet helligere midlet og om hvilke overvejelser man må gøre sig når konsekvenser ikke altid er til at overskue.

I Maria Kjær-Madsens “Aldrig mere svag” er det illusioner der skal kæmpes imod. Mens nogle piger lokkes ud i prostitution for at klare sig, så er hovedpersonen i en form for psykisk prostitution. Folk kan betale for at opsætte illusionen af jagtscener som hun så skal igennem mens de observerer. For at komme fri af ham der holder hende fanget i dette, skal hun igennem 500 af disse seancer. En ting er dog at komme igennem, noget andet er hvilket menneske man er bagefter, samt til sidst at holde styr på hvad der er virkeligt og hvad der er illusion.

“Koden under huden” af Nicole Boyle Rødtnes refererer til DNA-kode. En novelle om hvad det kan føre til med åbne DNA-registre, hvis DNA-registre ikke kun bruges til at undersøge for sygdomme, men også kan bruges til at udvælge partner og ansatte. En god og tankevækkende historie.

“Hvis dette var science-fiction” er et digt af Oliver Ruby. Det er samlingens mest skæve bidrag, da det hverken er science fiction eller en novelle. Samtidig så er det virkelig velvalgt, da det på sin egen måde passer ind i samlingen. Godt at se at der åbnes op for flere former for science fiction.

“Julemandens store nat” af Klaus Æ Mogensen er en humoristisk, men også trist, lille novelle omkring en mand der har besluttet sig for at for en enkelt juleaften skal alle opleve julemanden. Til hjælp bruger han en tidsmaskine, men selv med den kan han ikke løse opgaven selv, så han må finde hjælpere han kan stole på.

Mine favoritter i denne samling hænger lidt sammen. Samlingens titel novelle “Fremmed stjerne” af Michael Kamp handler om hvordan folk reagerer hvis vi lige pludselig finder ud af vi ikke er alene i universet og hvilke tanker det sætter i gang. Der er ikke tale om en invasions historie, men der kommer en form for besøg fra en fremmed stjerne.

Ud over at være titelnovellen, så er bogens flotte omslag også baseret på denne historie. Omslaget er lavet af Manfred Christiansen, og han har også selv en novelle med i samlingen: “Peblingesøen er forsvundet”. Ikke ved at den er blevet beamet op af rumvæsner. Den er simpelthen blevet fyldt så meget med affald at den ikke længere kan regnes for en sø. Dette har været skidt for den trængte natur i København, men godt for de der forstår at udvinde kostbarheder af affald. Teknologien til at udvinde metaller af affald er dog i høj kurs.

Endnu en favorit er “Zoo” af Lars Ahn Pedersen. En mand bortføres af rumvæsner på den måde som alle klicheerne foreskriver. Han vågner i et gråt lokale, hvor han ofte får besøg af vogtere, men det går dog hurtigt op for ham at han ikke er blevet bortført for at indgå i fysiologiske forsøg, men at han er blevet taget for at blive brugt i en intergalaktisk Zoo. Som i zoologiske haver her på jorden, så er fremvisning kun en af delene, der er også avlsarbejde.

Endnu engang viser antologiserien at der er en bred skare af science fiction-forfattere i Danmark og at den danske novelle bestemt har noget godt at byde på. Bogen er bestemt et værdigt bind til serien Lige under overfladen, og med denne er der som nævnt åbnet op for nye former for science fiction, da digte nu er nævnt som et format man også må benytte til fremtidige samlinger.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.34

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Science Fiction og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *