Joe Abercrombie – The Heroes

The Heroes
Af Joe Abercrombie
570 sider, forlaget Orbit 2011

I et slag der vil vare tre dage, bliver ‘Nordens’ skæbne afgjort i dalen Osrung. De kæmpende parter er de frie og vilde krigere fra ‘Norden’, og deres modpart i alle ting, de organiserede, sofistikerede og dekadente styrker fra imperiet Unionen. Det er ikke fordi Osrung har nogen strategisk betydning. Her er hverken frodige marker eller værdifulde mineraler. Slaget skal mest stå (og helst overstås i en fart), på grund af et andet og langt vigtigere slag på en anden front, og på grund af en ide. At Norden skal forblive fri.

Vi følger flere hovedpersoner på begge sider. Der er den hærdede veteran Curnden Craw, en overlever fra mange andre slag, som mest slås fordi krigen er gået ham i blodet. Der er ungersvenden Beck, der forlader gården med sit fars sværd og hovedet fyldt med heltedrømme. Og så er der den faldne prins Caldar, søn af den gamle døde konge. Han er den kloge og intrigante lillebror, mens hans storebror er mere tykhovedet og i øvrigt en brav kriger. Begge brødre risikerer at deres liv får en brat slutning af den nye konge, Black Dow, som har kæmpet sig vej til tronen over dynger af lig, og som absolut ikke bryder sig om potentielle udfordrere. På Unionens side følger vi blandt andet Bremer dan Gorst, kongens tidligere livvagt, som nu er faldet i unåde og kæmper for at få sin gamle position og selvrespekt tilbage. Der er ingen mangel på mistro og intriger internt i nogen af hærene. Når personerne følges hver især, føles de realistiske og naturlige i den måde de taler og agerer, og du begynder hurtigt at føle med dem og deres trængsler. Abercrombie roder sig dog ud i stereotyper når han betragter kulturerne som helhed. De to kulturer er næppe mere end klicheer. Norden er grov, morderisk, fri og stærk. Unionen er civiliseret, men også dekadent og intrigant.

Der findes mange militære science ficton romaner, men emnet er ikke så udbredt i fantasy. I The Heroes er krig en beskidt affære. Slagene er beskrevet detaljeret og realistiske, og det er relativt nemt at følge med. Ofte følger vi en person indtil han møder sin død ganske brutalt, hvorefter vi følger hans banemand videre i kampens kaos indtil han også møder døden på slagmarken. Det er sigende at The Heroes, som har givet bogen sin titel, ikke er nogen af personerne, men en kreds af stående kæmpesten som begge parter tillægger strategisk betydning og bittert kæmper om.

The Heroes er sat i samme univers som First Law trilogien, som jeg ikke har læst. Det er vist både en styrke og en svaghed, for nogle anmeldere har ment at elementer og personer fra trilogien er inddraget i The Heroes på en lidt forkrampet måde. Klimakset tager en uventet drejning, og virkede for mig lidt påklistret. Heldigvis kan bogen sagtens læses alene. The Heroes bryder, ligesom A Game of Thrones, genrens konventioner og bidrager med en helt ny realisme. Fantasy elementet er nedtonet i romanen. Det har den svaghed at romanen i lige så høj grad handler om romere og gallere, og Cæsars krig i Gallien. Alt i alt har jeg lidt blandende følelser omkring romanen, men The Heroes har en klar styrke i de realistiske beskrivelser af krigens brutalitet, og det er ikke mindst på grund af disse at jeg anbefaler romanen.

Anmeldt af Bjarne Sinkjær i Himmelskibet nr.34

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Roman og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *