Karl Schroeder – Pirate Sun + The Sunless Countries

Pirate Sun
Book Three of Virga
Roman af Karl Schroeder
Tor Books, 2008

The Sunless Countries
Book Four of Virga
Roman af Karl Schroeder
Tor Books, 2009

Jeg har tidligere positivt anmeldt de to første bind i Karl Schroeders Virga-serie, Sun of Suns og Queen of Candesce, og med disse to bind er serien godt på vej til at blive min favorit blandt nyere science fiction (men indrømmet, det er ret begrænset hvad jeg får læst af nyere bøger).

Ligesom i de to første bøger har Schroeder en ny hovedperson i hver af disse bøger, men formår alligevel at skabe en sammenhæng, dels fordi begivenhederne i de forskellige bind hænger sammen i en større  enhed og dels fordi hovedpersonerne fra de forskellige bind optræder som vigtige bipersoner i andre bind.

Seriens univers er den kunstige verden Virga, en hul, luftfyldt, vægtløs kugle omtrent på størrelse med Jorden, hvori avanceret elektronik ikke kan fungere. Virga er oplyst af en central, kunstig sol, Candesce, og et større antal mindre sole længere ude, der oplyser byer, som er roterende hjul.

I Pirate Suns er hovedpersonen Chaison Fanning, admiral fra nationen Slipstream, der i starten af bogen er krigsfange hos diktaturstaten Falcon Formation. Han slipper fri og bruger det meste af bogen på at komme hjem i selskab med en håndfuld andre flygtninge, hvoraf mindst en har sin helt egen agenda, som måske ikke er helt i Fannings favør. Historien veksler mellem action, intriger og maleriske beskrivelser af steder i Virga. På mange måder er dette bind et midterbind, der ikke driver seriens plot meget videre, om end der sker nogle væsentlige ting mod slutningen.

Anderledes er det i The Sunless Countries. Her introduceres vi til et nyt sted, den solløse nation Sere, og en helt ny hovedperson, den unge akademiker Hieronyma Maspeth. Sere er på vej til at blive et religiøst diktatur, der forbyder akademisk viden som modsiger de hellige tekster, og det stiller hende i en vanskelig situation – som ikke bliver lettere af at hun bliver blandet ind i begivenheder, der kan få central betydning for hele Virgas fremtid. Titlen har en dobbelt betydning, da ‘Sunless Countries’ også kan hentyde til den videnskabelige formørkelse, som Maspeth bliver vidne til.

Slutningen af bogen er særdeles dramatisk, og Maspeth (og dermed læseren) kommer til at se hvad der ligger uden for Virga – og det er ikke hvad man forventer.

Serien afsluttes i bind 5 med den apokalyptiske titel Ashes of Candesce, p.t. kun ude i hard­cover (jeg venter på paperback).

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr.35

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *