Oblivion

oblivion_ver2Oblivion
Film, USA 2013, 126 min.
Instr.: Joseph Kosinski
Medv.: Tom Cruise, Olga K., Andrea Riseborough, Morgan Freeman, Nikolaj Coster-Waldau

Tom Cruise er et af de største navne i Hollywood, og han plejer at insistere på at hans film skal have produktionsværdier af høj kvalitet. Har Oblivion det? Well, den er da pæn nok, men budgettet har ikke været særlig stort (udover hvad der er spenderet på Tom Cruise). Man mangler et mere overbevisende katastrofefilm-agtigt element; en følelse af at der virkelig er (eller for den sags skyld har været) noget på spil for hele verden. Historien i denne film handler imidlertid kun om to personer, med en tredje der kommer til undervejs, og man ser kun meget lidt til nogen andre. Dette er en del af fortællingens pointe; at man ikke får ret meget at vide om den rigtige virkelighed uden for disse personers liv, så filmen gradvist kan afsløre hvad der i virkeligheden foregår, og hvor meget seeren bliver snydt af sine egne indledningsvise antagelser.

Vi følger Jack Harper (Tom Cruise), alias technician 49, og hans samarbejdspartner (Andrea Riseborough), som lever med ”obligatoriske hukommelsessletninger” i et lille high-tech tårn på den ødelagte Jord efter en krig mod nogle uspecificerede aliens. De tror selv at de er et efterladt rengøringshold, og at resten af menneskeheden, som vandt krigen mod rumvæsnerne, men måtte flytte fra den ødelagte Jord, bor på Saturns måne Titan. Deres opgave er at vedligeholde nogle droner som er i gang med at udrydde nogle ”scavengers”, som Jack og hans partner har fået at vide er de sidste efterladenskaber af rumvæsnernes invasionsstyrke. Selvfølgelig er der noget helt galt med denne situation, og seeren er også skeptisk fra første minut.

Desværre fungerer filmens taktik med gradvise afsløringer af sandheden ikke for den intelligente science fiction-fan, som længe inden afsløringerne har gættet sig til næsten alle svarene. Filmens bestræbelser på at overraske seeren falder derfor til jorden på tåkrummende vis, idet ingen af overraskelserne faktisk overrasker. Tværtimod skuffes man over hvor ”lille” filmen er; hvor få personer og smalt et plot den faktisk har. Hvad der dog er meget værre, er at næsten ingen af plot-elementerne giver mening. Der er en chokerende mangel på basal videnskabelighed; der er væsentlige plot-detaljer der ikke følges op på, reaktioner som er totalt urealistiske, sprog og teknologi som ikke giver mening i konteksten, og en række klichéer som man har set alt for mange gange og alt for nylig i andre film (f.eks. den efter min mening overvurderede Moon). Oblivion er faktisk baseret på en tegneserie, som endda er skrevet af instruktør Joseph Kosinski, men historien afslører en voldsomt mangelfuld erfaring indenfor science fiction-genrens konventioner, og en sjofling af genrens krav til teknologisk konsekvens. Det er svært at fatte at Oblivion er lavet af samme mand som stod bag den efter min mening særdeles vellykkede TRON: Legacy, og som sådan er Oblivion en massiv skuffelse.

Karakter: 4 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.36

Dette indlæg blev udgivet i Film, Science Fiction og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *