Nikolaj Højberg – Se hvad jeg siger hør hvad jeg gør

Se hvad jeg siger hør hvad jeg gørSe hvad jeg siger hør hvad jeg gør
Novellesamling af Nikolaj Højberg
Kandor 2013

Nikolaj Højbergs noveller har jeg gerne beskrevet som weird eller nærmere new weird, og da hans tredje novellesamlings omslag er i samme grafiske opsætning, havde jeg en forventning om at denne samling var i samme genre. Novellecitatet på bagsiden “Ud mellem fortænderne stirrede et øje. Himmelblåt. Omkranset af blodigt væv… hun bed.” fik mig også til at tro at jeg her sad med en weird horrorsamling.

Det var ikke helt det jeg fik, og så alligevel.

Der er flere noveller der er realistiske og beskriver enten den ondskab mennesket rummer eller den uretfærdighed som de tragiske ulykker der hænder hver dag rummer. Der er terror i global skala og i den fysiske og psykiske terror.

Horroren findes også i det overnaturlige som i novellen “Sommerfrost”, hvor et jordskælv ikke blot kraftigt har ændret jordens overflade, men også har ændret på en del af de mennesker der overlevede skælvet. Det findes endnu mere i titelnovellen “Se hvad jeg siger hør hvad jeg gør” hvor et kryds­togtskib sejler igennem Bermudatrekanten og ind i en mareridtsverden hvor folk enten bliver mordere eller ofre. Hovedpersonen er egentligt i offergruppen, men han kæmper imod.

“Gabets porte” er mere science fiction. Om ikke andet, så er novellens idé science fiction om hvordan videnskabsmændene på en overbefolket jord indser at det ikke er muligt at rejse til andre planeter, men de sætter sig i stedet for at rejse til andre dimensioner af Jorden. På rejsen imellem, støder de dog på de væsner der igennem årtusinder har være baggrunden for vores religioner, og nu de er afsløret, mister mennesket sin tro på dem, og væsnerne dør. Novellens ide er rigtig god, den bliver dog mere fortællende end den er handlende, men stadig byggende på en god idé.

Der er også noveller der minder mere om de weird-noveller vi tidligere har set fra Højberg her iblandt “Sov lille ven” (også trykt i Himmelskibet nr. 20).

Der er nogle noveller der falder igennem, specielt “Fan fiction” den virker som en kommentar på efterlignende fan fiction, som alle de mange Harry Potter-kloner der er kommet, samt de mange forfattere der igennem tiden har villet skrive som Lovecraft. Novellen selv er en meget kraftig omgang plagiat af filmen In the Mouth of Madness. Den gør dog meget ud af at fortælle at den er et plagiat, i en grad så det nærmest bliver undskyldende, og så hjælper det heller ikke at det i novellen er Wes Craven der tilskrives denne film som står de fleste horror-fans nær, så de vil også alle vide at det er en John Carpenter-film.

Samlingen er meget blandet i sit indhold, også noget mere blandet end de to tidligere samlinger fra Højberg. Indholdet er på mange måder anderledes end i de to tidligere samlinger, hvilket overraskede mig da bogen på omslaget ligner de andre, men det er en god overraskelse. Der er et par fejlskud i bogen, og den store blanding i indhold kan få den til at fremstå rodet, men igen også overraskende da man hver gang ikke er forberedt på hvilken retning de enkelte noveller vil tage.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 38

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Novellesamling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *