Yoko Tsuno samlebind 1 Jorden Kalder Vinea

Yoko-Tsuno-Jorden-kalder-Vines-pYoko Tsuno samlebind 1 Jorden Kalder Vinea
Tegneserie af Roger Leloup
Forlaget Cobolt 2013
178 sider, 348 kr.

Det er så populært med pæne samlede udgaver af klassiske albumserier i disse tider, og det glæder mig at kunne rapportere at tiden nu også er kommet til en af de mest hæderkronede europæiske science fiction tegneserier, og min personlige favorit, Yoko Tsuno.

Første samlebind – samt evt. efterfølgende bind, må man gå ud fra – er baseret på den fransk-belgiske Integrale hardcover-udgave, og der er her tale om en tematisk – ikke en kronologisk – samling. Lidt kronologisk er den dog alligevel, da den optrykker de første tre album med de blå vineanere, nemlig nr. 1 (Nærkontakt i Jordens indre, 1979), nr. 4 (Vulcans smedje, 1981) og nr. 5 (Vineas tre sole, 1982) – som i den originale franske nummerering i øvrigt er nr. 1, 3 og 6. Det er samtidig tre af seriens absolut bedste album, som jeg var helt ekstremt fascineret af da jeg i min grønne ungdom opdagede dem, kun ganske få år efter de var udkommet.

Hvis der er nogen der ikke har læst disse historier, så kan jeg kun opfordre folk til at løbe ned og købe denne flotte nye udgave, for det er efter min mening sådan cirka de bedste science   fic­tion-tegneserier, der nogensinde er lavet.

Den første historie skildrer hvordan Yoko møder sine to følgesvende, Vic og Pol, og hvordan de under en udforskning af en hule finder vej til en af vineanernes underjordiske baser. Vineanerne er en blåhudet menneskerace fra en anden galakse, som for 400.000 år siden søgte tilflugt på Jorden (en ‘fjern tvilling’ til deres hjemplanet, Vinea), da stjernerne i deres binære solsystem truede med at kollidere.

De fleste af vineanerne ligger i magnetisk dvale og har gjort det i to millioner år, lige siden de evakuerede Vinea. Nogle få arbejder på at sikre deres fremtid, så deres civilisation vil overleve.

Vineanerne er generelt godmodige og fredsommelige, men én af deres ledere, Karpan, er blevet magtsyg og samarbejder med en artificial intelligence (som er opstået tilfældigt i noget af vineanernes teknologi) om at kontrollere det vineanske eksilsamfund. Yoko og hendes venner, inkl. nye allierede blandt vineanerne, må tage kampen om mod tyrannen.

I den anden historie, som foregår lidt senere, er Karpan sørme kommet til magten igen, og denne gang vil han skabe et kunstigt kontinent, så vineanerne kan bo på Jordens overflade. Den plan bringes i fare da en olieboreplatform ved et uheld kommer til at ødelægge nogle af vineanernes magma-transporterende rørledninger, så der opstår en stor gaslomme der truer med at udmunde i en kæmpe naturkatastrofe. Meget spændende, og fyldt med skøn underjordisk sci-fi action!

Den tredje historie er imidlertid den bedste: Her viser det sig at et vineansk intergalaktisk fartøj er ankommet til vores solsystem og har spundet et kunstigt sort hul (ormehul?) efter sig hele vejen fra Vinea i galaksen M33, to millioner lysår borte! Og vineanerne kan sende et fartøj i gennem dette sorte hul med langt over lyshastighed, så en rejse tilbage til Vinea kun varer to måneder! Nu kan de så for første gang i to millioner år vende tilbage til deres hjemplanet, opdage om den har overlevet og udforske den og måske vende permanent tilbage dertil.

Yoko og hendes to venner kommer med på rejsen, og det er et åndeløst spændende rumeventyr, som på mig stadig virker utroligt troværdigt og realistisk. Det hjælper meget at tegningerne er lavet med en ingeniørs øje for detaljer, både hvad angår design og videnskabelighed. Jeg opdagede i øvrigt for nylig at Roger Leloups design-stil er dybt inspireret af japanske Godzilla-film fra 1950erne og 60erne, hvor diverse folk, tøj og teknologi fra fremmede planeter til min overraskelse var næsten mage til vineanernes tilsvarende design-æstetik, omend enklere. Men hvor skulle han også ellers have snuppet detaljerne fra, når nu hans heltinde selv er japaner?

Niels Søndergaards udmærkede oversættelse er bevaret i dette samlebind, og tekstningen er gjort væsentligt pænere, hvilket er en udsøgt fornøjelse at opleve. Der er også en del siders pænt ekstra- og intro-materiale om seriens tilblivelse og baggrund, her i blandt en del forsider fra de franske numre af bladet Spirou, hvor Yoko Tsuno-serien oprindelig blev bragt som føljeton inden den udkom i albumform. Smukt, smukt!

Nu må vi håbe at første samlebind sælger godt nok til at der kommer flere – omend jeg er tilbøjlig til at mene at to tredjedele af hele seriens bedste materiale befinder sig i netop denne samling. Gå ikke glip!

Karakter: 10 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet 39

Dette indlæg blev udgivet i Science Fiction, Tegneserier og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *