Tuschmørke 1
Tegneserie-antologi
Ondskabens Flydende Vatikan
2013, 84 sider
Det lille amatørforlag Ondskabens Flydende Vatikan har i de senere år udgivet en halv snes numre af tegneserie-antologien Fantasmagori (sidste nr., nr. 10, blev anmeldt i Himmelskibet nr. 37), og den serie erstattes nu af en ny antologi-serie med titlen Tuschmørke.
Første historie af de seks i dette album hedder “9 Flak”, er på 23 sider og kreeret af Asger Grevil. Det er en hyldest til fimen The 5th Element og beskriver én eneste lang jagtscene gennem en futuristisk by. En kvinde har glemt sin pung og må flygte fra regningen på en café, men indehaveren lader hende ikke slippe så let, da han er en formskiftende monster-alien! Det er måske lidt mange sider at bruge på så enkel en sekvens – det bliver lige lovlig luftigt.
Anden historie er Peder Riis’ “Rebrandede ryttere” på 15 sider. I den har en lettere diabolsk spindoctor påtaget sig at give apokalypsens fire ryttere et nyt og mere tidssvarende image! Det er da en idé med kant! Sjov historie, tegnet i en god, karikeret stil som tydeligvis er i rivende udvikling.
Tredje historie er den 8-siders “Camouflage” af Patrick Leis, som også er et spinoff af en af Leis’ seneste gyserromaner, Sort vand. En nyskilt far flytter ind i et nyt hus og finder noget underligt ‘maling’, som han er dum nok til at bruge i sin datters nye børneværelse. Så vanker der tentakler! Leis, som har vundet flere mesterskaber i bodypainting, tegner i en erfaren men eksperimenterende stil, og her med et old-school billede-arrangement – hvilket er absolut positivt ment. Hans historie ligner en klassisk tegneserie, og stilen virker inspireret af Loisel.
“De udvalgte” hedder den fjerde historie, som er en 12-siders sag skrevet af Peder Riis og tegnet af Rikke Lindskov Loft. Den handler om valkyrier der henter slagne vikinger og er et indlæg i debatten om hvordan en sexet kvinde bør se ud. Det er der heldigvis flere meninger om, og vikingerne her er (måske) heldige nok til selv at kunne vælge! Tegnestilen er dejlig cartoony, og fungerer meget fint til historiens formål.
Lene Fagerlund Larsen står for den femte historie, den 7-siders “Kældernatur”. Sophia, der tilsyneladende lever i viktoriansk tid, har besøg af sin søster, som fortæller at det er begyndt at rygtes at Sophia er ved at blive sindssyg. Så ankommer der en kanin med posten, og Sophia tager den med ned i sin kælder, hvor der lader til at være et helt naturreservat! Eller måske er det Sophias sindssyge… En flot tegnet lille historie med flot anvendelse af gråtoner.
Den sidste af de seks historier er den ligeledes 7-siders “Hotellet” af Johannes Havelund. Den blev til på basis af stikordene “bas”, “hotel” og “døden” og er en kort beretning om en cellospiller på et hotel. Den indeholder flere betragtninger om det underlige hotel, og er stemningsfuldt tegnet.
Det er svært at undgå at bemærke at flere af historierne i denne antologi ikke er særlig plotstærke. Selvfølgelig kan man ikke nå at putte særlig meget historie ind på så få sider, men jeg sad nu og kunne godt tænke mig at flere af historierne havde en klar konflikt, som blev behandlet med begyndelse, midte og afslutning. Tegneserier kan være drevet primært af enten historien eller tegningerne; generelt kan man endda sige at den amerikanske tegneserie-tradition ofte er historie-drevet, mens den europæiske er mere tegning-orienteret. Her lægger Ondskabens Flydende Vatikan sig klart – og ikke overraskende – i den europæiske tradition, hvor de fleste af dem tydeligt er fascineret af tegningerne mere end af nødvendigheden af at have en kraftfuld historie. Nu er jeg selv mest til den amerikanske tradition, med fokus på historien, og jeg kunne godt ønske mig at nogle af Vatikanets serieskabere måske gjorde lidt mere ud af plot-substansen og eventuelt kombinerede deres tegne-evner med nogle forfatterspirer – men det afhænger selvfølgelig af hvad de egentlig vil med deres serier. Er det ren fritidsfornøjelse eller har de karriere-ambitioner? For indeværende synes jeg, det tyder mest på det første.
Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet 39