Billy O’Shea – Kingdom of Clockwork

ClockworkKingdom of Clockwork
Roman af Billy O’Shea
Black Swan, 2014, € 27.00

Kingdom of Clockworker en ny engelsk roman i steampunk-genren. Forfatteren er bosat i Danmark, men skriver på engelsk. Her er efter sigende tale om den første skandinavisk placerede steampunk-roman – eller rettere, der er ikke megen damp, og heller ikke så megen punk over det. Men der er stramt optrukne urværker og en gedigen historie.

Det er historien om en ung mand, der kommer i lære som urmager i et Danmark i en fjern fremtid efter en ikke helt klar katastrofe, som har efterladt verden uden elektronik og uden olie/energi. Ved et snedigt greb får O’Shea det gjort tabu at undersøge undergrunden, og derfor kan man ikke f.eks. grave efter olie eller bruge fortidens tog og skinner, hvilket er en integreret del af plottet.

Vi følger hovedpersonen gennem hans barndom og ungdom, hvor han læser på universitetet, og mens han er i lære hos den kongelige urmager.

Vores helt får til opgave af den unge konge at bygge et urværkstog, og bliver derefter involveret i kongens kamp for at genvinde sin trone efter at et kup har frataget ham magten.

Han kommer med kongen på en farefuld tur op gennem Skandinavien i både urværkstog og luftskibe med optrækkelige motorer.

Det er grundlæggende en god fortælling og skulle jeg ønske noget, er det at der bliver sluppet mere damp løs. På nogen punkter er romanen for pæn og realistisk. Forfatteren kunne med held slippe mere af sin ikke lille fantasi løs. Der er plads til både magi og mærkelige væsener (som vi ikke ser så meget til), men der kunne være meget mere.

Her er tale om en coming of age-historie, der er veltfortalt og har en sympatisk – men ikke alt for handlekraftig hovedperson. Denne rolle overtages dog undervejs delvist af den unge konge, der bliver en mere afrundet karakter undervejs, og vores hovedperson forsvinder en smule ud af fokus.

Anmeldt af Jesper Rugård i Himmelskibet 41

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *