Fordærvet

FordærvetFordærvet
Tegneserieroman
Tekst: Lars Kramhøft
Tegninger: Tom Kristensen
Valeta, 2014

Så kom Made Flesh godt et år efter udgivelsen på engelsk også på dansk. Jeg havde sidste år fornøjelsen at læse den originale version og skrev en anmeldelse til Himmelskibet nr. 38, hvor jeg lovpriste den for de fænomenale tegninger og den gode historie. Jeg havde dog problemer med dialogen på engelsk uden at kunne sætte fingeren på, hvad jeg syntes, der var galt.

Kort fortalt er det en klassisk gyserhistorie. En ung mand drager ved sin fars død sammen med sin kæreste tilbage til sit barndomshjem og bliver konfronteret med barndommens spøgelser, inklusive virkelige spøgelser.

Nu har jeg så haft lejlighed til også at læse den danske oversættelse. Ved en kort side–ved–side sammenligning svarer den nye udgave nogenlunde til den gamle. Der er lidt forskel i valg af papir og udstyr (efterbehandling af omslag og indbindingsmetoden), uden at der er en forskel i kvalitetsfornemmelsen. Begge udgaver føles nemlig som høj kvalitet, og ikke billige. Måske er der en lille tommelfinger op til den nye. Men det er en smagssag.

I indholdet er der, ud over den åbenlys nye danske tekst, dog en væsentlig forskel at mærke: Farverne forekommer mig kraftigere i den nye version, hvilket efter min mening pynter på Tom Kristensens stemningsfulde billeder. Uhyggen kryber nærmere og dybere ind under huden.

Oplevelsen er derfor som at læse en helt ny historie. Allerede den danske titel, som på ingen måde er en oversættelse af den engelske, varsler nye oplevelser. Den danske tekst er stemningsfuld og medrivende, og billederne uhyggeligere på den gode måde. Hvor jeg i den engelske version ankede, at der nogle steder var for meget tekst, har jeg i denne nye version ingen problemer, og det, selvom der ikke alle steder er ændret på det. Lars Kramhøfts dialoger og tekster flyder bare, og det er måske et udtryk for, at han føler sig bedre hjemme på dansk. Personerne kom for mig på den måde bedre til live.

Alt i alt en klar anbefaling fra min side. Og har du allerede læst den engelske, kan du stadig få meget mere ud af den danske.

Anmeldt af Manfred Christiansen i Himmelskibet 43

Dette indlæg blev udgivet i Horror, Tegneserier og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *