Nancy Kress – Nano kommer til Cliffords Falls

nanoNano kommer til Cliffords Falls
Kortromaner af Nancy Kress
Oversat, udvalgt og med efterord af Niels Dalsgaard
Science Fiction Cirklen, 2014
248 sider, 248 kroner

Nano kommer til Clifford Falls indeholder tre kortromaner, bl.a “Tiggere i Spanien” som er Nancy Kress’ mest kendte fortælling. “Tiggere i Spanien” var min favorit af bogens tre fortællinger. Den handler om hvad der sker, når supermenneskene bliver skabt — menneskene som aldrig sover og som er meget klogere end de oprindelige, gammeldags mennesker. Der bliver selvfølgelig masser af konflikt. De gammeldags undermennesker er bange for de nye og bedre mennesker. Og hvorfor skal de superkloge også tage sig af de uduelige gammelmennesker? Konflikten giver anledning til en diskussion om en politisk/økonomisk filosofi, hvor enhver udveksling skal være til begge parters fordel. I fortællingen er det beskrevet som Yagainisme. Nancy Kress har i interviews fortalt, hvordan hun som ung var fascineret af Ayn Rands ‘objektivisme’ (= ultra-kapitalisme). Senere blev hun forælder og indså at folk IKKE fødes frie og lige, men som små, hjælpeløse spædbørn…

Halvvejs i Kress’ kortroman finder hovedpersonen og læseren ud af, at søvnløsheden har lutter gavnlige virkninger: De søvnløse har – oven i alle deres andre fordele – et bedre helbred og kan forvente at leve meget længere end gammelmenneskerne. Det fik mig til at tænke på Ursula le Guins novelle om de søvnløse (“Wake Island”) i samlingen Changing Planes. I denne fortælling går det de stakkels søvnløse dårligt. Uden søvnen bliver testpersonerne som vilde dyr. Le Guin fortæller om videnskabeligt hovmod, der står for fald.

De forskellige politiske holdninger i “Tiggere…” er lagt i munden på fortællingens forskellige karakterer, så læseren selv kan filosofere med undervejs i den medrivende handling. Hovedkonflikten udspiller sig mellem den heldige, kønne og kloge søster og hendes ulykkelige, vrede søster med baseline-DNA. Vi forlader søstrene, da spændingerne mellem de gamle og de nye mennesker er spidset dramatisk til, så heldigvis er kort­romanen udvidet til en romantrilogi, som nu er på min kilometerlange at-læse-liste.

Tigger-metaforen fra titlen føltes meget amerikansk, fordi der i fortællingen kun ses to løsninger på tiggeri: At give eller ikke at give en skilling. Og hvorfor skal det være spanske tiggere?

Titelnovellen “Nano kommer til Clifford Falls” handler om hvad der sker den dag, mennesker kan få alle de ting, de ønsker sig fra en vidundermaskine, som virker pga. af unobtainium … æh … nano. Historien er fortalt fra en husmors synsvinkel i en lille amerikansk provinsby, der nærmest falder fra hinanden under den pludselige velstands byrde. Den bobler af blid, underspillet humor.

Den sidste novelle var jeg ikke nær så begejstret for, fordi jeg ikke rigtig kom ind på livet af det ret store persongalleri. Den handler om et plejehjem, hvor de gamle oplever sære hændelser, som krydsklippes med noget andet, som jeg ikke vil spoile, men som sætter et andet lys på det, de gamle selv tror er nærdødsoplevelser eller slag­tilfælde.

Samlingen som helhed er en fin, dansk introduktion til et spændende amerikansk forfatterskab. Fortællingerne er letlæste og har spændende motiver og interessante og troværdige karakterer. Niels Dalsgaards oversættelse holder den samme høje kvalitet som sædvanligt. Efterordet indeholder en beskrivelse af Nancy Kress’ øvrige fortællinger og de gennemgående motiver i hendes bøger.

Anmeldt af Majbrit Høyrup i Himmelskibet 43

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *