Søren Risløv Staugaard – Kali

Kali-forsideKali
Roman af Søren Risløv Staugaard
Forlaget Valeta, 2014
Paperback og e-bog, 295 sider

“Ved du, hvad projektet er? Hvad det går ud på?” spurgte han lavmælt, som om han forventede, at nogen lyttede med.
Adam Worth rystede blot på hovedet og beholdt solbrillerne på.
“Det er et våben,” sagde den ældre mand. “Selvfølgelig er det et våben. Men hør nu her, det er ikke hele historien.”
Hans ansigt med de stålgrå øjne rykkede endnu tættere på, mens de søgte efter Worths blik bag de blanke solbriller. Den ældre mand hviskede:
“De bygger en kvinde.”
Der var stille lidt, mens Worth prøvede at regne ud om “kvinde” var et slags kodeord for et atomsprænghoved eller noget andet, han burde have vidst. Han prøvede sig frem:
“Altså, en person, eller?”
“En kvinde, mr. Worth. De bygger en kvinde.”
“Aha?”
“Ja.”
“Og hvad skal jeg så med hende?” spurgte Worth og forventede et sjofelt svar.
Den ældre mand hviskede:
“Du skal stjæle hende til mig.”
Adam Worth forstod, at dette job ville blive noget ud over det sædvanlige.

Således indbyder bogens første sider læseren til at følge med til 2030’ernes Arizona, hvor den 26-årige Sarah Stone sammen med et hold forskere arbejder på at bygge verdens første selvbevidste androide. Og trods mange forhindringer får de skabt en helt unik og enestående ‘kvinde’, som bliver trænet i at tænke, handle, kæmpe og hele tiden lære nye ting.
Kali, som projektet kaldes efter den indiske dødsgudinde, idet hendes ydre lag er sammensat af materialer fra døde menneskekroppe, bliver hurtigt genstand for stor beundring og nysgerrighed. Men da et lille hold trænede soldater bliver hyret til at stjæle hende og sammen med hende kidnapper forskeren Sarah Stone, som kan styre hende via sin computer, går det for alvor op for Sarah, at de slet ikke har begreb om, hvad de egentlig har skabt.
Bogen er en science fiction-spændingsroman, og det er under normale omstændigheder ikke lige min genre. Jeg skulle dog ikke mange sider ind, før bogens univers og persongalleri havde fanget min fulde opmærksomhed, og på ganske få dage var bogen slugt! Som læser får man lov at lære personerne at kende på en sådan måde, at man tager sig selv i at gyse og grine med dem, mens de kæmper sig igennem det kaos, som handlingen fremkalder. Der er masser af hæsblæsende action blandet med følelsesladede scener, hvor forfatterens gode fortælleevne efterlader læseren med nerverne på højkant.
Selv de steder, hvor helvede for alvor bryder løs, er sproget så elegant, at læseren får serveret blod og død på en måde, så man ikke efterlades med kvalme og afsky, men snarere kuldegys og en voksende uro for, hvordan dette dog nogensinde skal kunne ende godt. Det er dejligt, der ikke svælges i det ulækre og voldelige, men at forfatteren formår at få det flettet ind i handlingen på en elegant og yderst effektiv måde. Og skønt der naturligvis er visse forudsigelige momenter i historien, så byder Kali alt i alt på en solid omgang spænding, action, science fiction og underholdning, som jeg på det varmeste vil anbefale til alle, der elsker en god historie med masser af gang i!

Anmeldt af Inge Jensen i Himmelskibet 43

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *