Universets mørke – Sci-fi horror

Universets mørkeUniversets mørke – Sci-fi horror
Antologi redigeret af Henrik Sandbeck Harksen
H. Harksen Productions 2015, 308 sider

De seneste udgivelser fra Henrik Harksens forlag har omhandlet forskellige tilgange til det gotiske, men med Universets mørke er temaet horror i science fic­tion. Kombinationen er ikke ny, og er bl.a. kendt fra film som Alien og Pitch Black, men det er faktisk første gang det er temaet for en hel dansk antologi.

Forfatterne i denne samling har for de flestes vedkommende også været bidragydere til en del andre af de antologier der er udkommet igennem de seneste år. Ved at de også er med i denne samling, viser de hvor alsidige de er, og det er altid spændende at se hvad de har fået ud af nye temaer.

Når man lige tænker på horror i science fiction, så kommer man hurtigt til at tænke på noget der finder sted i rummet, hvor mennesket kommer i kontakt med fjendtlige væsner fra andre verdner. Denne type historier er også repræsenteret i denne samling.

I “Ildskolopenderne” af Kristoffer Jacob Andersen kommer kolonister på en fremmed planet i karambolage med en halv meter lange skolopendere som hører til planetens naturlige fauna. Kolonisternes videnskabsmænd vil gerne undersøge problemet nærmere, mens militærfolket gerne vil bombe sig ud af problemet. Det kan næppe komme som en overraskelse at den aggressive tilgang viser sig at have utilsigtede konsekvenser.

En anden novelle som også er lidt forudsigelig i forhold til en samling som denne, er “Svaret” af Aske Munk-Jørgensen, hvor mandskabet på et rumskib bliver inficeret med en virus fra rummet, en virus som får folk til at holde op med at være mennesker og blive til morderiske væsner.

I Patrick Leis’ “Starten på en krig” er der også et rumskib som bliver inficeret. Skibet er blevet skadet af meteoritter, og mandskabet har problemer med at få lukket hullerne så luften ikke slipper ud. Pludseligt bliver de angrebet af lysende pletter der fortærer de mennesker de kommer i kontakt med. Mandskabet er dog lidt i tvivl om det er et decideret angreb eller om det er væsnernes forsøg på at kommunikere, men da det har dødelig udgang. tør de ikke tage nogle chancer. Efterhånden som der kun er få overlevende tilbage, må de tage svære valg, valg som viser sig at kunne få store konsekvenser for menneskehedes fremtid. Novellen er godt og spændende skrevet, om end den i starten virkede til at være lidt for traditionel, med en lille flok mennesker der angribes af noget ukendt, mens de er et sted de ikke kan slippe væk fra, men novellens slutning vender tingene på hovedet og gør den til en af mine favoritter i samlingen.

Et andet tema i flere af novellerne er hvad det er der gemmer sig i mørket i verdensrummet. I “Ud over kanten” er en ekspedition sendt af sted til Mars for at placere og starte en maskine der kan sikre hurtig kommunikation imellem de to planeter. Ekspeditionen består kun af folk med dødelige sygdomme, da det er en tur der ikke er nogen returbillet knyttet til. Maskinen har dog utilsigtede virkninger, og pludseligt åbnes der ikke kun en kommunikationsgenvej mellem Mars og Jorden, men også en portal hvor væsner der lurer i andre verdner kan få adgang igennem, og pludseligt messes Lovecraftianske termer som Yog-Sothoth op, sammen med ulidelig støj fra universets stilhed.

Samlingens titelnovelle “Universets mørke” handler også om åbning til universets mørke områder og de væsner der lever der. Her er det dog på jorden at åbningen sker, og det sker igennem en særegen kvindes mørke sind. Hvor flere af novellerne har mest fokus på science fic­tion-settingen, så har denne godt fokus på horrorstemningen og er derved også en af mine favoritter i samlingen.

I “Chalmers verden” sendes en ekspedition til paralleluniverserne i rummet, en ekspedition der er baseret på kvantemekanikkens teorier, og specielt en del der omhandler Kvanteselvmordet. Dette er nok den af samlingens noveller der gør mest ud af at forklare sine videnskabelige aspekter.

I Lars Ahn Pedersens “Slagtehal 13” er det muligt at tage på oplevelsesferier hvor man kan være enten offer eller massemorder. Novellen er opbygget så vi følger korte uddrag fra en række af deltagerne på disse oplevelsesture. En sjov detalje er at der i en af dem er en reference til Lars’’novelle “Månebase Rødhætte”.

Dette var blot nogle af samlingens 12 noveller, der ellers byder på historier om genmanipulation, en videnskabsmand der inficerer forsøgspersoner med parasitter fra rummet, og så er der tidsrejsende som ikke kommer ordentligt igennem tidsbarrieren, men kommer igennem som muterede skabninger, og hvor mutationerne smitter.

Selvom der er en række sammenfald i tilgange til temaet i nogle af novellerne, så er der også store forskelligheder i novellerne, hvilket gør samlingen spændende, og det er interessant når forfatterne får muligheder for at vise andre sider af deres forfatterskaber. Samlingen vil både kunne anbefales til science fiction- og horror-fans og bestemt til de der lige som jeg holder af begge genrer.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 45

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror, Science Fiction og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Universets mørke – Sci-fi horror

  1. Pingback: Ny anmeldelse af Universets mørke | Lars Ahn Pedersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *