Martin Schjönning – Deroute

Deroute2015Deroute
– Den 1. bog om Satan
Roman af Martin Schjönning
Kandor 2015, 70 sider

Ondskab og menneskets mørke side har altid inspireret forfattere, og det har givet inspiration til mange bøger. Redaktøren og forlæggeren Nikolaj Højbergs fascination og nysgerrighed om emnet har nu resulteret i at han gerne ville undersøge hvordan forskellige forfattere ville behandle emnet. Oftest resulterer noget sådant i at forfatterne indbydes til at deltage i en antologi, hvilket kun giver dem novelleformatet til at dække emnet. Det begrænser pladsen som kan bruges, en begrænsning som denne gang ikke er helt den samme, for her er tale om en bogserie af kortromaner under titlen Den X. bog om Satan, startende med Martin Schjönnings bidrag Deroute.

Azrator er navnet på en af de mindre og underordnede dæmoner, men noget i beskrivelsen af
dæmonen gør at den fascinerer en ung skoleelev som tager sig dette dæmonnavn. Ikke at han fortæller det til andre, men han identificerer sig hurtigt med dæmonen, og snart hører han kun dæmonnavnet når andre tiltaler ham, også selvom de måtte kalde ham ved hans rigtige navn.

Han bliver mobbet og overfaldet af de andre, men lige så stille vender han nederlagene til en styrke, og da han begynder at se dæmonerne i andre, begynder han selv langsom at udvikle sig dæmonisk.

Han overværer at en elev fra en anden skole bliver overfaldet, men snart derefter bliver han selv hvervet til at begå kriminalitet og overfald, og snart efter begynder den unge mand selv at ville have magten, og ved at sprede frygt bliver han hurtigt en leder for en lille gruppe som terroriserer andre.

Kortromanen er intensivt skrevet, og udviklingen fra underkuet dreng til dæmonisk psykopat finder hurtigt sted. Selvom om Azrator ser det onde i mennesker i fysiske manifestationer ved at de bl.a. har horn, så er der ikke direkte nogle dæmoner med i denne bog, men det er ondskaben inde i mennesker som bogen behandler, og specielt hvordan de valg vi træffer har konsekvenser både for andre men også for personen selv.

Schönning viser med Deroute endnu en gang hvor god han er til at skrive om det groteske og om menneskers nedbrud, og det bliver spændende at se hvordan andre forfattere har valgt at tilgå det sataniske.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 45

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Martin Schjönning – Deroute

  1. Pingback: Et studie i ondskab | Himmelskibet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *