Et studie i ondskab
Antologi red. Nikolaj Højberg
Kandor, 2019
Anmeldereksemplaret er leveret af forlaget
I 2015-17 udgav forlaget Kandor en serie af kort-romaner hvor forskellige forfattere havde skrevet om Satan. Det blev til i alt 9 bøger (hvis man tæller Stephan Garmarks Syndefald med, som skulle have været en del af serien, men først udkom senere). Det var en interessant serie, og det føltes lidt som en temaantologi fordelt over 9 bøger. Forlaget har nu samlet de 9 bøger i en bog, så det nu er en rigtig antologi. Ud over de 9 historier, så er der et længere velskrevet efterord af Kirsten Nielsen omkring satan og ondskab.
Har man de 9 bøger stående så er der ikke nogen grund tal at anskaffe sig denne bog, men har man ikke så bør man bestemt købe den.
Nedenfor er et lille uddrag og link til de oprindelige anmeldelser
Indhold:
- Martin Schjönning: ”Deroute” (anmeldt i Himmelskibet nr. 45)
”Schönning viser med Deroute endnu en gang hvor god han er til at skrive om det groteske og om menneskers nedbrud”
- Jakob Friis Andersen: ”En sand kunstner” (anmeldt i Himmelskibet nr. 45)
” Jeg skal ærligt indrømme at jeg kun ved meget lidt om reformationens Firenze, men så velskrevet som bogen er, kan man sagtens sætte sig ind i den tid og det sted som beskrives heri. Den Satan-karakter der beskrives heri, er den klassiske fristerskikkelse, som ikke dikterer eller beordrer folk til at gøre ting, men kun frister og påvirker dem til at gøre andet end de oprindeligt ville have gjort, simpelthen ved at tale til deres undertrykte lyster og instinkter.”
- Aske Munk-Jørgensen: ”Kærlighedens væsen” (anmeldt i Himmelskibet nr.46 )
” Hvor man oftest tænker at den djævelsk indflydelse kommer ud af noget med vrede eller frustration, så er vinklen her at den også kan gemme sig bag ellers positive følelser. Indtil nu er dette den bog i serien der har sat flest tanker i gang hos mig.”
- Anika Eibe: ”Tvisten” (anmeldt i Himmelskibet nr. 46)
” Dette er en bog om den klassiske dyst imellem Gud og Satan. Nogle fortæller at de to tidligere spillede terninger om menneskets skæbne. Her i bogen er det dog deres egne skæbner der er på spil.”
- David Garmark: ”En ørn fanger ikke fluer” (anmeldt i Himmelskibet nr. 46)
” Lidt som i det første bind i serien (Deroute af Martin Schjönning) så er Satan her repræsenteret ved ondskaben i mennesker, men hvor det i det første bind var drevet af vrede, så er den her drevet af en nysgerrighed, som på den mest afstumpede og vanvittige måde føres ud i livet.”
- Signe Fahl: ”Hels rejse” (anmeldt i Himmelskibet nr. 47)
” Hel sidder i sit dødsrige og er begyndt at se tegn på at Ragnarok nærmer sig. Det er dog ikke den krig og Fimbulvinteren der skal ødelægge verden, som Vølven spåede, der er på vej.”
- Irene S. Rasmussen: ”Ormeføde” (anmeldt i Himmelskibet nr. 47)
” Ormeføde er en bog om en kvindelig journalist der bliver sat til at følge op på en sag om en kvinde der mishandlede sin datter til døde. Datteren var blevet spærret inde uden adgang til lys, og hun havde til sidst spist noget af sit eget hår, blot for at at få noget i maven.”
- Maya Salonin: ”Menneskesønnen” (anmeldt i Himmelskibet nr. 51)
” Bogen passer godt ind i serien og har en vinkel som ingen af de andre forfattere har valgt. Ud over at være godt fortalt, så belyser den også at ondt og godt ikke nødvendigvis er noget der kan dels op i sort/hvidt, men at det er nødvendigt at sætte sig ind i de bevæggrunde som ligger til grund for en handling. Og i denne bog et alternativt bud på hvad konflikten imellem Gud og Satan skyldes, end hvordan det normalt belyses.”
- Stephan Garmark: ”Syndefald” (anmeldt i Himmelskibet nr. 51)
” Forlaget Kandor har kørt serien Den X. bog om Satan hvori forskellige forfattere har bidraget med forskellige vinkler på hvem eller hvad satan er og hvordan han virker på os mennesker. Jeg tænker at Syndefald oprindeligt har været tiltænkt denne serie, for både indholdet og længden på bogen virker til at være tilpasset serien. ”
- Kirsten Nielsen: ”Et studie i ondskab”
Anmeldt af Thomas Winther