Sven Damgaard Ørnstrup: Vraggods – Abaddons Arv I

Vraggods – Abaddons Arv I
Roman af Sven Damgaard Ørnstrup
Hexameter 2010
342 sider

Det var med noget spænding jeg satte mig med bogen Vraggods. Spændingen skyldes til dels, at jeg synes, der er kommet en del danskskrevne fantasy-bøger, der ikke har imponeret synderligt, men mest af alt skyldes det, at jeg mødte forfatteren tilfældigt til en fest for noget tid siden. Han solgte sin bog rigtigt godt. Specielt da man tydeligt kunne mærke, at han er belæst ud i genren. Spændingen bestod derfor i om bogen så nu også ville holde.

Høstudbyttet har været meget sparsomt de sidste år, hvilket gør livet hårdt i den lille landsby Hammesholt. For at få maden til at slå til er Erik og Odd, to unge mænd der lige her bestået den rituelle manddomsprøve, taget på krybskytteri i Grevens skove. Ikke at de er meget for det, men Odds søster, Marlen, som også er Eriks kæreste, er syg, og kødet vil gøre hende godt. På jagtturen overnatter de i en klippehule ved vandet. Da Erik om natten skal ud og tisse, ser han et smuglerskib og smuglerne, som er ved at fragte gods. Han får øje på et stykke vraggods i vandkanten. Det er en kasse der bl.a. indeholder et par handsker og en hjelm. Da han undersøger dem nærmere, bliver han ramt af et gyldent skær, og vågner først dagen efter tilbage i hulen uden at kunne huske, hvad der skete.

Efter nogle dage bliver Erik og Odd anholdt for krybskytteri og taget med til grevens borg, hvor de placeres i gabestokken. Da de efter endt straf vender tilbage til byen, finder de den ødelagt, og indbyggerne er enten blevet bortført – sikkert af slavehandlere – eller blevet dræbt. Det viser sig dog, at det er lykkedes for Marlen at gemme sig for slavehandlerne. Hun ved ikke selv hvordan, for hun var flere gange sikker på, at de burde have opdaget hende, men de havde nærmest set lige igennem hende. En kamp for at overleve går nu ind for de tre unge. Heldigvis støder de hurtigt på krigerne Gerth og Taruk, der hjælper dem.

Det er dog ikke kun Hammesholt, der er blevet angrebet, der er flere byer det er gået ud over, og samtidig begynder der at tegne sig et plot imod kongen. For at komme dette i forkøbet har han hidkaldt en hær af lejesoldater, og imens er de adelige i riget ved at gøre sig klar til at vælge side i den kommende konflikt.

Bogen er første bind i, hvad der skal blive en episk fantasyserie, og som en sådan starter den stille ud. I stedet for at Erik og Odd kastes ud i et hævntogt, bruges tiden på, at vi lærer karaktererne og universet at kende. Oplægget er således klart: Vi har et par unge helte, hvoraf den ene er blevet påvirket af en kraft, han dog ikke kender noget til endnu, og vi har en verden der er ved at ruste sig til krig mod en endnu ukendt trussel. Den handling der er i bogen, går således mest på at klargøre for læseren, at det går løs senere, hvilket der er lagt et godt klassisk fundament til.

Bogen er velskrevet, og man kan både spore at Ørnstrup selv er læser af genren, men også at han forstår at formulere sig på skrift, hvilket nok bl.a. skyldes at han er cand.mag. i Nordisk Sprog og Litteratur samt Film og TV. Bogens omslag kunne der dog godt være gjort mere ud af, da den ikke sælger indholdet særligt godt, men som i andre tilfælde, så er det indholdet der tæller.

Det er nok værd at følge med på forfatterens blog for at følge arbejdet med næste bind: www.fantascifi.org.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.24

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *