Kristoffer Jacob Andersen – Cirkelørkenens hemmelighed

Cirkelørkenens hemmelighedCirkelørkenens hemmelighed
Roman af Kristoffer Jacob Andersen
Calibat, 2015, 396 sider

Lasser er søn af en Plakbonde, hvilket gør at alle ser ned på ham. Selvom plakker er det vigtigste element i alle menneskers kost, så bliver der set ned på de der dyrker denne afgrøde, og de tjener langt mindre på plakkerne, end f.eks. købmændene gør på at sælge dem videre.

Lasser er dog ikke en der finder sig i uretfærdigheder, hvilket han ofte åbent giver udtryk for. Dette giver selvfølgelig både ham og hans familie problemer.

Der er dog et langt større problem, end plakbøndernes rettigheder, som optager alle. Ørkenen breder sig hastigt og lægger marker og byer øde, efterhånden som de bliver indlemmet i den golde syge ørkens favntag. Da Lassers families marker også rammes, drager han på egen hånd ud for at finde sin forsvundne onkel, som er videnskabsmand, og om hvem det siges at han har løsningen på den forbandelse der hviler over landet.

Lasser kommer til at kæmpe mod de fordomme der er mod ham som plakkerbonde, men det er også første gang han befinder sig i storbyen, så han skal også lære at finde rundt der. Dertil så er der også ved at udbryde en krig på baggrund af forbandelsen, og endeligt så møder han også de levende døde som rejser sig af den forbandede jord for at hjælpe til med at udbrede død og ødelæggelse.

Som i andre ungdoms-fantasyfortællinger om den usandsynlige, men ukuelige helt, så finder han også venner som vil hjælpe ham på hans færd. I Lassers tilfælde er det animalis. Dette er krydsninger af mennesker og dyr der er fremskabt for at være slaver og de har derfor ikke nogle rettigheder. Også dette påtager Lasser sig at tage et opgør med, og han vil sætte disse væsner fri. Det er bl.a. tyremanden Muh og gnaveren Gnaske som slår følgeskab med Lasser. Hvor der i andre historier er tale om at hovedpersonen har en speciel magisk kraft eller egenskab der kan hjælpe, så er der i Lassers tilfælde tale om det modsatte. Magi virker ikke på ham, hvilket er et hit i kampen mod magiske modstandere, men mindre godt når det betyder at han ikke kan bruge de teleportere der er opstillet, men han skal altid gå i mellem de steder han skal.

Meget af grundpremissen i denne fortælling, med den unge dreng der drager ud for at løse et problem der truer hele verden, samtidig med at han selv udvikler sig, er set 1000 gange før i ungdomsfantasy historier. Dette gør ikke nødvendigvis noget, for den samme grundfortælling kan sagtens fortælles på 1000 forskellige måder.

I Cirkelørkenens hemmelighed er der ud over den direkte historie om drengen der skal rede sig selv og verden fra forbandelser, krig, zombier og ikke mindst uretfærdigheder, også en kommentarer om den rige del af verdens overforbrug, og de konsekvenser som et overdrevet ressourceforbrug har på verden og naturen.

Det er en ganske underholdende ungdoms-fantasyhistorie, og der er godt med gode ideer i fortællingen om Lasser. Dertil må det jo også siges at det vel aldrig er spild at bruge nogle timer på at læse en historie der indeholder zombie-krokodillemænd.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 46

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *