Den 3., 4. og 5. bog om Satan

Den 3., 4. og 5. bog om Satan:

Kærlighedens væsen
Af Aske Munk-Jørgensen
Kandor 2015, 60 sider

Tvisten
Af Anika Eibe
Kandor 2015, 58 sider

En ørn fanger ikke fluer
Af David Garmark
Kandor 2015, 72 sider

Forlaget Kandor har siden sidste nummer af Himmelskibet udgivet yderligere 3 numre i den bog serie af kortromaner hvor forskellige forfattere giver deres bud på et billede og fortolkning af væsenet og begrebet Satan.

I det første bind så vi Satan som den ondskab der kan ligge i mennesker, og hvordan nogle udvikler sig til dæmoner, ved at lade ondskab og vrede opsluge sige. I bind to var det derimod fristeren der ødelægger ved at gå ind og lige så stille påvirke menneskets frie vilje og de svagheder vi måtte have.

Nogle af temaerne går igen i de følgende tre bod, men det er meget anderledes historier vi her bliver budt på.

Den 3 bogKærlighedens væsen
Simon og Thor har været venner siden folkeskolen, og deres venskab blev tideligt meget tættere da Thor reddede Simon fra at få tæsk af nogle stører drenge fra en anden skole. Thor lagde sig imellem, og tog selv imod slagene, men uddelte også så mange at han var ved at blive smidt ud af skole pga. det.

Thor havde det i forvejen ikke let. Han var et moppeoffer, og hans forældre havde ikke det store overskud til at hjælpe, og lærer og pædagoger gjordet det kun værre. Senere udvikler Thor et alkohol- og stofmisbrug.

Det er her at historien starter. Thor har bedt Simon om at kigge forbi, hvilket Simon gjorde, selvom han ikke bruger sig om at se hvor slemt det står til med Thor. Thor har en drøm om at flytte langt væk og begynde forfra, han skal bare bruge noget start kapital, og håber at Simon vil låne ham 100.000 kr. Historien udspiller sig under Simons besøg, hvor det går mere og mere op for ham hvor slemt det står til med Thor, samtidig med at vi som læsere får fortalt dele af forhistorien for hvorfor tingene er blevet som de er.

Djævelen i denne historie er på den ene side den som drive Thor i hans misbrig, men som titlen også antyder så er det i højere grad det at krælighed og venskab gør at vi kan have svært ved at frigøre os fra personer og situationer som ikke er gode for os, da følelserne holder os fast.

Hvor man oftest tænker at den djævelsk indflydelse kommer ud af noget med vrede eller frustration, så er vinklen her at den også kan gemme sig bag ellers positive følelser. Indtil nu er dette den bog i serien der har sat flest tanker i gang hos mig.

Den 4 bogTvisten
Dette er en bog om den klassiske dyst imellem Gud og Satan. Nogle fortæller at de to tidligere spillede terninger om menneskets skæbne. Her i bogen er det dog deres egne skæbner der er på spil.

I denne fortælling skabte Gud og Satan jorden sammen, men de var ikke enige om særligt meget. Det kulminerede da Satan i vrede kaste død og ødelæggelse over jorden, og derved udryddede dinosaurerne. Mens mennesket udviklede sig tog de to brødre afsked, og Gud steg til himmels mens Satan trådte ned i underverdenen. De aftalte dog at de på et tidspunkt ville mødes og afgøre hvem af dem der hvad ret til at herske, og at den anden derefter skulle forsvinde for altid.

Satan mener nu at tiden er inde og har inviteret gud til at komme forbi. Dysten går ud på at de hver i sær må vise tre nedslag i historien der viser at mennesket følger dem. Satan viser hekse forfølgelser, mens Gud viser bl.a. Moder Theresa.

Satan har selvfølgelig lagt en fælde, en fælde der er så åbenlys at det kun er fordi forfatteren fremstiller Gud som yders naiv og godtroen, at han falder i den. Ideen i bogen er god, men ikke original, og den kunne have været bedre hvis de to kompetanter var blevet fremstillet mere som ligemænd, så der havde været mere spænding om udfaldet.

Den 5 bogEn ørn fanger ikke fluer
Et litterært mesterværk med filosofisk islæt udgives i tre bind uden at forfatternavnet offentliggøres. Dette giver en masse mystik, og selvfølgelig stor interesse for at finde ud af hvem forfatteren er.

En journalist sætter sig for at finde forfatteren, og det lykkedes at spore ham til polen. Hvor han dog forventer at finde det indesluttede geni der ikke ønsker opmærksomhed, finder han dog noget helt andet. Forfatteren har nemlig haft godt gang i at researche til sin næste bog. Emnet er menneskets nedbrud, og hvad der skal til for at vi ophøre med at være mennesker. Dette har han studeret ved at bortføre og indespærre mennesker og udsætte dem for årelang tortur, mens han har studeret hvordan de har udviklet sig, eller rettere hvordan de er blevet nedbrudt. Alt dette fortæller forfatteren til journalisten, og vi som læsere bliver præsenteret for detaljer om to af tortur ofrenes lidelser.

Lidt som i det første bind i serien (Deroute af Martin Schjönning) så er Satan her repræsenteret ved ondskaben i mennesker, men hvor det i det første bind var drevet af vrede, så er den her drevet af en nysgerrighed, som på den mest afstumpede og vanvittige måde føres ud i livet. Selvom bogen selvfølgelig tager tingene til ekstremer, så skal man jo desværre ikke lede længe i virkelighedens verden for at finde eksempler der får handlingen i denne bog til at være en man godt kunne udspille dig i virkelighedes verden.

Det er en interessant bogserie, og det bliver spændende at se hvilke vinkler fremtidige bind kommer til at give på emnet.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 46

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Den 3., 4. og 5. bog om Satan

  1. Pingback: Et studie i ondskab | Himmelskibet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *