Gwyneth Jones: Græsprinsessen & andre historier

Græsprinsessen & andre historier
Gwyneth Jones Antologi
Ny Science Fiction 2009

Gwyneth Jones har skrevet en lang række børne- og ungdomsromaner under navnet Ann Halam, som hun tog efter sin bedstemor, men under sit eget navn har Gwyneth Jones skrevet adskillige science fiction noveller og romaner for voksne. Ny Science Fiction har samlet fem noveller og to mindre essays i genren og udgivet dem under titlen Græsprinsessen og andre historier.

På trods af at Gwyneth Jones har modtaget flere priser for sit arbejde, blandt andet the Arthur C. Clarke Award, har hun aldrig fået det helt store kommercielle gennembrud, og hendes forfatterskab vil sandsynligvis også være ukendt land for de fleste danske læsere.

Denne samling har flere forskellige oversættere, og selv om det burde give et varieret sprogligt udtryk, er det faktisk lykkedes at formidle Gwyneth Jones’ levende sprog på en unison facon, således at man får en helstøbt læseoplevelse.

Titelhistorien er fortællingen om den unge prinsesse, der bliver taget af græsset. Hun bliver ét med naturen og ligger i haven, mens kongen og dronningen kun kan se til. En ung ridder må til for at befri prinsessen fra sit grønne fangenskab.

Fortællingen, selv om den er holdt i umiddelbart barnlige rammer, har adskillige lag og er både en dyster og kompleks historie, der leger med fantasiens og magiens grundelementer.

De fem noveller spænder vidt i indhold, tid og rum, men fælles for dem alle er, at de har dybe rødder i det feminine med tydelige kvindelige helte og problemstillinger. Gwyneth Jones formår at fortælle i et gennemarbejdet og spillevende sprog og demonstrer tydelig sans for, hvad den gode fortælling er, og hvordan den skal formidles. Ligesom hun kommer med interessante vinkler og betragtninger.

Sidst i udgivelsen finder vi to essays, hvor hun debatterer science fiction genren. I “Science fiction, sprog og virkelighed” taler hun om forfatterens udfordringer ud i genren og drager blandt andet paralleller mellem sci-fi og fantasy. “Rumskibenes dekonstruktion” er samlingens sidste tekst og forordet fra Gwyneth Jones’ Deconstructing the Starships: science, fiction and reality fra 1999, der i øvrigt stærkt kan anbefales alle med interesse for genren.

Græsprinsessen og andre historier blev udgivet i forbindelse med forfatterens besøg på Fantasticon 2009 og er en glimrende introduktion til et bemærkelsesværdigt forfatterskab.

Anmeldt af Helle Perrier i Himmelskibet nr.24

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *