Steen Langstrup: Plantagen 1 – Den Hvilende ondskab

Plantagen 1 – Den Hvilende ondskab
Roman af Steen Langstrup
2 Feet Entertainment 2010, 350 sider

Hans var altid styret af sin kone, så da hun i den sidste tid at sit liv besluttede sig for at oprette et fristed til utilpassede unge, går han med på ideen. Planen går også ud på at samle familien omkring projektet. Da hun dør, fortsætter Hans, og han køber en nedlagt plantage i byen Gillsby og inviterer sine børn derud i en weekend. Sønnen David og hans kone Mona er bestemt ikke meget for ideen, hvilket datteren Kristina heller ikke er. De ser dette som den meget dominerende mors forsøg på at beholde magten, selv efter døden. I løbet af weekenden sker der dog ting der får dem alle til helt at glemme moren og planerne.

Det viser sig hurtigt at der er en ondskab i skoven, der omkredser plantagen. I Gillsby har man det med ikke at tale om, de ting der sker, bl.a. den børnedødelighed der tidligere var i byen (Blodets nætter, Høst 1995). En anden ting der er blevet fortiet, og næsten glemt, er det hegn der indkredser en del af den indre skov. Bag dette hegn findes ruinerne af en landsby, der i sin tid har været vært for de fleste af hekseafbrændingerne i Danmark. En af disse kastede en forbandelse på stedet. En ondskab, der efter at have hvilet i mange år, nu er vågnet på ny. Da Kristinas 9-årige søn ser en pige i skoven og følger hende, finder familien ud af, at de få rygter om stedet, de har hørt, nok har noget på sig.

Bogen er bestemt spændende, også da Langstrup normalt ikke har noget imod at tage livet af såvel hovedpersoner, som børn, og det er derfor ikke til at forudsige, hvem der slipper fra den vågnede ondskab. Selve ondskaben er et noget anderledes væsen, end man er vant til. Man kan forstille sig, og har før set, mange af skovens dyr og sagnvæsner blive brugt i ondskabens tjeneste, men det som Langstrup her har valgt, er jeg ikke stødt på før. Tankerne ledes mest hen på The Blob.

Bogen har en slutning, men der er dog en åbning for mere, og bogen er da også blot den første i en serie. Det er således næppe sidste gang, at vi bliver taget med til den plagede by Gillsby, og jeg glæder mig til næste besøg, og for folk der ikke har stiftet bekendtskab med stedet endnu, er Plantagen I et godt sted at starte.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.24

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *