Hvis jeg overlever natten

Hvis jeg overlever natten
Fortællinger fra mørket
Antologi
Enter Darkness, 2016, 232 sider

Der er godt gang i udgivelsen af antologier på det danske fantastik-marked, og nu er endnu et genrer forlag åbnet. Enter Darkness hedder forlaget, som er et enmandsforetagende, og der lægges ud med antologien Hvis jeg overlever natten, som er en samling af syv mørke og dystre fortællinger. De noveller som er udvalgt til samlingen, har alle forskellige tilgange til hvad der er mørkt og dystert.

A. Silvestri indleder samlingen med sin novelle “In uteri”, en på mange måder vulgær novelle, omkring en verden hvor dyresex kan føre til groteske skabninger. I novellen følger vi en af dem som sørger for at disse skabninger ikke får lov at leve. Novellen har en vulgær tone som passer perfekt til historien, og med denne historie er antologien for alvor sparket i gang.

Samlingens anden novelle er titelnovellen, nemlig Savanna Linds “Hvis jeg overlever natten”. Her møder vi en kvinde med svære psykiske problemer, hvor et brud med hendes kæreste har bragt hende ind i en psykose. Hun har skabt sin egen tilgang til virkeligheden, hvor hun prøver at forholde sig til bruddet, mens bl.a. dørene taler til hende.

Lars Ahns “Hvor hesten ligger begravet” lægger op til at være en klassisk historie om en helhest. Denne gang er der dog ingen tvivl om hvor helhesten stammer fra, da en hest er blevet begravet under en byggetomt for at bringe lykke over bygeriet. Selvfølgelig går det ikke sådan, men selvom det kan virke til at være en historie der er let at forudsige slutningen på, så sørger Lars Ahn på vanlig vis for at komme med et uforudset tvist i løbet af den velskrevne og spændende historie.

I Susanne Thranes “Der er ingen bånd der binder mig” er der også indbygget et tvist. Denne er dog ret let at gennemskue allerede tidligt, da der er lagt hints ind som er lette et spotte. Dette gør at historien desværre bliver lidt uinteressant.

I “Fobi” af Kasper Grandetoft kan man omskrive ordsproget “just because you are paranoid, doesn’t mean they aren’t out to get you” til “just because you got arachnophobia, doesn’t mean that the spiders aren’t going to get you”. Martin er ikke bange for noget, lige bortset fra edderkopper. En dag da han skal fælde et træ i haven, kommer han til skade med motorsaven, og efterfølgende bliver han forfulgt af edderkopper, hvilket ikke blot er noget han selv kan se; hans kæreste bliver bl.a. bragt ind i dette da hun skal hive en edderkop ud af hans øre.

I ”Bambusjkaernes herre” af Morten Carlsen opsøges en mand af en gammel ven, som fortæller en utrolig historie om noget han har oplevet. Den historie der bliver fortalt, handler om en mand der får skabt sig sit eget lille rige i Afrika. Der er noget med sproget og tonen i denne novelle som ikke fungerer ordentligt for mig. Jeg tror godt jeg kan se hvad forfatteren stiler efter, men jeg mener desværre ikke han rammer den.

Bogen sluttes af med science fiction-historien “Den tavse zone” af Flemming Johansen. Et hold er på en fremmed planet for at tage prøver støder på fremmed liv. Det er liv i form af noget lav der vokser på klipperne. Det er første gang mennesket støder på liv i rummet, så dette kan være den største opdagelse i historien, men også den farligste. Ikke at det er en ny ide at mikroorganismer potentielt kan være den farligste fremmede livsform man kan støde på, men novellen fletter truslen fint ind i det spil der finder sted imellem holdet af astronauter der udtager prøverne. En god historie som runder samlingen godt af.

En antologi repræsenterer redaktørens valg og fravalg i forhold til hvilke historier der er medtaget. På den måde kommer de også til at repræsentere redaktørens smag. Smag er som bekendt svært at diskuterer, da den er individuel, og enhver har ret til sin egen. Det var ikke alle novellerne der ramte min smag, og et par stykker ramte nok helt forbi, men det at redaktøren har udvalgt dem, viser at de kan ramme andres smag. Og når det er sagt, så er det overordnet set en god samling, og jeg vil se frem til Fortællinger fra mørket II, som forlaget allerede har lavet en indkaldelse på noveller til.

I mellemtiden har forlaget også gang i en kortroman-konkurrence, hvor det skal være en splatterhistorie, der fortælles. Alt i alt så lover det godt for fremtidens udgivelser fra Enter Darkness.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 51

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Hvis jeg overlever natten

  1. Pingback: Dancon, anmeldelser og ny novelle | Lars Ahn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *