Jonas Wilmann – Frygt-filerne III

Frygt-filerne III
Novellesamling af Jonas Wilmann
Forlaget KAOS, 2016, 214 sider

Jonas Wilmann har efterhånden en del novellesamlinger bag sig. Frygt-filerne er nu en trilogi af horrornovellesamlinger, hvori novellerne ikke direkte hører samme. Det er ikke som i hans bøger By og Udkantshistorier, der hver har fælles et univers som historierne foregår i. Frygt-filerne er mere varieret i setting og temaer, men stilistisk passer de sammen.

Det betyder også at hvis man ikke har læst de to første bind af Frygt-filerne, så kan man sagtens starte med bind 3, hvis man ønsker en god gang dansk-skrevne horrornoveller. Og Wilmann er god til at skrive horrornoveller, noget der blev understreget da bind ét af serien vandt prisen for årets horrorudgivelse da den udkom.

I flere af bogens otte noveller er der et okkult element. Om det så er i form af en bog der påvirker læseren i en grad der ændrer hende, eller om det er en antik trædukke som måske lå til grund for historien om Pinocchio, en udgave af historien som Disney næppe ville have taget til sig, og som børn ser danse i juleshowet. Der er forbandelser der først efter flere år går i opfyldelse, da offeret dermed har mere at miste, og en der redder sit liv ved at indgå en ugudelig aftale med dem på den anden side.

Novellerne holder en høj standard og præsenterer flere aspekter af hvad horror kan være. I efterordet skriver Wilmann selv at han var ved at gå i stå med at skrive horrornoveller, en træthed som man ikke som læser sporer i bogen. I efterordet skriver han både lidt om tilblivelsen af bogen og novellerne, men også at dette bliver sidste bind i serien. Dermed ikke at det bliver hans sidste horrornoveller, men blot at der ikke vil kommer flere som en del af denne serie.

Jeg glæder mig til at se i hvilket setup han i fremtiden vil udgive horrornoveller.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 51

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Novellesamling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *