Your Name

Your Name
Animationsfilm, Japan 2016, 106 min.
Originaltitel: Kimi no na wa
Instr.: Makoto Shinkai

Your Name har slået alle rekorder for animationsfilm i hjemlandet Japan, og filmen er da også klart blandt de bedre inden for genren. Den er målrettet et yngre publikum (teenagere), men kan sagtens ses af voksne – og også de lidt yngre, om end mindre børn vil have svært ved at forstå den. Eftersom den i Danmark kun bliver vist med japansk tale og danske undertekster, er det nok ikke et problem.

Filmens to hovedpersoner er teenage­drengen Taki fra Tokyo og den jævnaldrende pige Mitsuha fra en mindre by oppe i bjergene, langt fra større byer. Deres liv bliver omvæltet da de en dag, uforklarligt, vågner op i hinandens kroppe og senge, med forventelige absurde og pinlige situationer til følge. Næste dag er de sig selv igen, men freden er kort. Hver anden dag er de i deres egne kroppe, hver anden dag i den andens. De husker kun lidt af hvad de oplever i den andens krop og har for eksempel svært ved at huske hinandens navne – deraf filmens titel. De begynder at skrive i hinandens dagbøger og mobiltelefoner om hvad der er sket mens de har byttet krop, så de ikke fremstår totalt skizofrene for deres venner, og prøver i det hele taget at få det bedste ud af situationen.

Hertil ligner filmen mange andre krops­bytningskomedier som for eksempel Freaky Friday eller 13 Going on 30, men så begynder der at ske ting, der får filmen til at skifte karakter. Pludselig holder Taki og Mitsuha op med at bytte krop, og Taki sætter sig for at finde hende i hendes lille bjergby – men det han finder, er noget helt andet end det han forventer. Jeg vil ikke her afsløre hvad det drejer sig om, men det indebærer et stort drama, der rækker sig langt ud over de to hovedpersoners skæbne og trækker tråde tilbage til fortiden.

Filmen er flot animeret, med malede baggrunde af høj kvalitet og fantastisk smukke lyseffekter hvor påkrævet. Persontegningerne er klassisk karikeret animestil, tættere på fx Pokémon end på Miyazakis film, men det vænner man sig hurtigt til. Uden at afsløre for meget, kan jeg sige at filmen tematisk har en hel del tilfældigt med animefilmen The Girl Who Leapt Throuigh Time (2006); i den grad at jeg var overbevist om at det var samme forfatter og instruktør (men det er altså ikke tilfældet). Jeg får også mindelser om den amerikanske film Timescape fra 1992.

Jeg kunne vældig godt lide filmen, selvom jeg ikke synes den er helt på højde med det bedste af Miyazakis oeuvre (med det er nu også en høj barre at sætte). Hvis jeg skal kritisere noget,er det at man aldrig får en helt fyldestgørende forklaring på hvorfor tingene sker – hvorfor er det lige Taki, som Mitsuha bytter krop med, og hvad er det der får det til at ske? Men det kan godt være at enhver forklaring ville falde fladt og trække ned på filmens helhedsindtryk.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr. 52

Dette indlæg blev udgivet i Animation, Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *