Brandon Sanderson – En Konges Vej – Del 1

En Konges Vej – Del 1
Stormlysfortællingerne 1
Roman af Brandon Sanderson
Ulven og Uglen, 2017
714 sider, 349,- kr.

714 sider sidder man med i hånden, når man kaster sig over første del af Brandon Sandersons Stormlysfortællinger. Det er med andre ord, noget af en moppedreng. Forlaget Ulven og Uglen, der satser på voksenfantasy, står bag den danske udgivelse.

I fortællingen følger vi en række af karakterer, der måske ikke umiddelbart virker til at have noget med hinanden at gøre. Den overvejende hoved-person er Kaladin. Han er egentlig kirurg, men er taget med i krig for at beskytte sin bror. Kaladin er delingsfører i Amarams hær, hvor hans mænd forguder ham. Selv er han en kompleks karakter, der ud over at må gå grueligt meget igennem også har sin del af indre konflikter at slås med. Størst af alt er hans sorg over ikke at kunne redde dem omkring ham, i den krig der raser. Han ser sig selv som forbandet, da han altid overlever, når andre må dø.

Vi møder også den freds-elskende snigmorder Szeth, der myrder løs blandt de royale. Prins Dalinar, der forsøger at finde den rette vej. Og vi møder også Shallan, der er en ung pige, der for at redde sin familie må gå i lære hos en berømt forsker med det formål at forræde hende. Hos Shallan der senere tager navnet Veil, har vi en slags klassisk dannelsesrejse fyldt med overvejelser og forhindringer.

En Konges Vej har et enormt persongalleri, og man fornemmer lige så stille, hvordan noget af det kan bindes sammen hen ad vejen, mens man begraver sig i bogen.

Det hele foregår på en planet med sten og storme med navnet Roshar, der balancerer på randen af undergang. Kløftdjævle, krige, herolder, intriger, cykliske undergange og vild magi. Det er noget af en verden Brandon Sanderson har fået skabt. Det har også taget ham adskillige år at skrive, selv om andre udgivelser er kommet fra hans hånd i lind strøm.

Jeg har tidligere læst Stålhjerte, der er den første bog i hans serie om Fortropperne. Jeg var meget begejstret over hans ligefremme up-tempo skrivestil og fine fornemmelse for plot og strukturer. Det er nogle af de samme kvaliteter man kan finde i En Konges Vej. Selv om det er en noget tungere bog rent indholdsmæssigt, så er den stadig yderst velskrevet og Sanderson har bare en fornemmelse for det gode plot. Det er en dog bog, man skal overgive sig til, for det er et fremmed univers med sære ting for. Det er yderst prisværdigt, at Ulven og Uglen påtager sig at udgive (i mangel af et bedre ord) voksenfantasy, selv om det ikke nødvendigvis har det store publikum herhjemme. Endnu kunne man fristes til at sige, for det er da lidt beskæmmende, at mange stadig ikke ser det som god og lødig litteratur blot fordi det hører til kategorien fantasy. Kast dig over fortællingerne. Få en ordentlig en på opleveren, udfordr dig selv og mærk verden blive større og mere magisk.

Det har nok ikke været verdens nemmeste opgave, men Jakob Levinsens oversættelse af mammutværket er uovertruffen. Desuden skal det lige nævnes, at det er en rigtig lækker udgivelse med kort og illustrationer.

Den anden del af Stormlys-fortællingerne skulle komme til efteråret.

Anmeldt af Helle Perrier i Himmelskibet nr. 52

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *