Incorporated – Sæson 1

Incorporated – Sæson 1
TV-Serie
USA 2016-2017– 10 Afsnit
Medv.: Sean Peale, Allison Miller, Julia Ormond m.fl.

I disse år drukner vi næsten i nye tv-serier, også i de fantastiske genrer, og en del af dem er gode. Der er dog også mange skuffende serier, især når det kommer til rendyrket sci-fi, som sjældent kan kombineres vellykket med markeds-mekanismernes kommercielle kriterier for overfladisk underholdning. Serier som f.eks. Extant og The Expanse har jeg personligt fundet skuffende, med uspændende plots og personer, og uoriginal world-building. Andre serier, som f.eks. Defiance og The 100 er ren teenage-action som i sidste ende har meget lidt med science fiction at gøre. Men der er dukket én skøn og dybt tilfredsstillende sci-fi serie op, præsenteret uden den store fanfare fra tv-selskabet SyFy (den gamle Sci-Fi Channel), og den hedder Incorporated.

I år 2074 styres verden af gigantiske multi-nationale virksomheder. To af de største, Spiga og Inazagi, er konkurrenter som til tider ligger i åben krig med hinanden. Det er en farlig verden af spionage, afhopperi og kontrol, hvor det mindste fejltrin kan føre til at man får slettet sin hukommelse (konsekvensen af sin Non-Disclosure Agreement!).

De, der er ansat hos en virksomhed, nyder enorme privilegier og bor i gated communities, mens flertallet af verdens ludfattige befolkning bor i zoner styret af kriminelle bander, uden væsentlig adgang til hverken et sundhedssystem eller et arbejdsmarked. Virksomhederne rekrutterer og uddanner dog udvalgte folk fra de fattige zoner, mest til prostitution og som sikkerhedsvagter. Hovedpersonen i serien er Aaron, som kommer ude fra zonerne, men ved hjælp af teknisk snilde og gode forbindelser får skabt sig en falsk identitet som Ben Larson, og bliver gift med datteren til Spigas C.E.O. Dette er et led i en plan om at genfinde og redde sin barndomskæreste Elena, som er blevet prostitueret i den eksklusive klub Arcadia, hvor kun de højest-placerede virksomhedsfolk har adgang. Det meste af første sæson går med at Ben forsøger at blive forfremmet, så han kan få adgang til Arcadia. Han er en af hovedudviklerne på teknologien EverClear, som nærmest kan læse folks tanker. På et tidspunkt hvor han mistænkes for at stå bag et mord, bliver han nødt til at slette sin rigtige (Aaron-)identitet, og kun beholde sin Ben Larson-identitet, for at afholde virksomheden fra at afsløre ham.

Det tredje af de ti afsnit er helt i særklasse, og jeg blev nødt til at gense det igen kort efter at have set det første gang (en følelse man også har efter hele sæsonen: dét skal fanme genses!). De to plots om at han leder efter Elena, og at han skal forestå en kompliceret ekstraktion af en medarbejder fra Inazagi som afhopper til Spiga, er så fantastisk vævet sammen at man helt mister pusten af forbløffelse. Et fortælleteknisk forbilledligt fortalt afsnit. Hele sæsonen er så spændende at det er helt stressende, og det endda uden noget videre klassisk action; uden biljagter eller store eksplosioner. Det er menneskelige ting der er i klemme, og mestendels teknologiske elementer der udgør både truslerne og løsningerne. Samtidig handler det selvfølgelig også om hvor uetisk store virksomheder opfører sig; de vil hellere skade konkurrenten end redde teknologier der kan brødføde verden.

Jeg vil kalde Incorporated for den bedste sci-f i tv-serie i mange år. Den eneste nyere serie, jeg kan komme i tanke om, som kommer op på siden af den, er den svenske Ægte mennesker (anmeldt i Himmelskibet nr. 35). Jeg vil græde bitre tårer hvis ikke Incorporated bliver fornyet til en anden sæson!

Min karakter: 9 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen Himmelskibet nr. 52

Dette indlæg blev udgivet i Science Fiction, tv-serie og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *