Per Sanderhage – En sag for Luckner

En sag for Luckner
Den samlede portefølje 1973-2017
Novelleamling af Per Sanderhage
Serieklubben, 2017, 312 sider

Lejemorderen Luckner dukkede første gang op i 1973 i GRU nr. 10, og efterfølgende var der en række noveller med ham i forskellige numre af GRU. Da bladet lukkede, hørte man ikke noget til Luckner i mange år, ind til det lykkedes fans at få Luckners skaber Per Sanderhage til at skrive en række nye historier, som nu blev bragt i Nørdnyt. Nu er tiden så kommet hvor alle historierne er blevet samlet i bogen En sag for Luckner. I alt 13 historier er samlet her, hvoraf to ikke har været udgivet før.

Luckner er en førsteklasses lejemorder, så det firma han arbejder for, sender ham også gerne ud når sagerne er mere specielle. Det gør at han efterhånden har stiftet bekendtskab med forskellige mystiske skabninger som varulve, vampyrer og hekse. Det er dog ikke sådan at han har et speciale inden for monstre, han har blot samlet erfaring op fra sine mange sager. I de første par noveller er han dog ikke så sej endnu i forhold til det okkulte, og det er mere held end forstand at han får løst de opgaver, men senere får han noget mere styr på det. I den første historie bliver han sendt ud på en kirkegård for at finde ud af hvem der skænder gravene. Der er rygter om at en ghoul måske hærger, og graver lig op for at æde dem.

Baggrunden for historien er den illustration som var blevet valgt til forsiden på GRU nr. 10, en forside med en ung kvinde der forsøger at skjule sig på en kirkegård, mens et monster læner sig ind over hende. Der var dog ingen sammenhæng imellem bladets indhold og billedet, hvilket Per Sanderhage gjorde noget ved, da han skrev en novelle der passede til illustrationen, og således var Luckner skabt.

Historierne er fortalt med humor og med masser af lige på-action, så man ikke keder sig. Efter endt læsning får man helt lyst til at finde stakken med GRU og andre gamle gyserserier frem igen og grave sig ned i dem og deres herlige historier. Om ikke andet så for at læse nogle af de andre gysernoveller skrevet af Per Sanderhage som også blev trykt deri. I bogen er en liste over gysernoveller skrevet Per Sanderhage som ikke omhandler Luckner.

En sidste ting der bestemt skal nævnes om denne bog, er at den er illustreret af Peter Snej­bjerg. Illustrationerne passer perfekt til historierne og er i samme ånd som tegneserierne var i GRU.

Bogen kan læses som et nostalgisk gensyn med en af barndommens helte, men historierne holder stadig, så bogen er bestemt også værd at læse for dem der endnu har bekendtskabet med Sanderhages sorte humor og kække lejemorder.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 53

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Novellesamling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *