Karsten Mungo Madsen – Scrapbogen

Scrapbogen
Af Karsten Mungo Madsen
Fahrenheit, 2017, 56 sider

En mand har sat sig for at berette sin historie, om en oplevelse han havde i juledagene i 1997, og han har derfor sat sig til tasterne. Da han studerede havde han mere travlt med fester end med sine studier, hvilket til sidst var ved at indhente ham da eksamen nærmede sig. Han tager derfor et job som ferieafløser på Kalvø Fyr, for at komme et sted hen hvor han ikke kan lade sig forstyrrer. Overspringshandlingerne følger dog efter ham, så i stedet for at kigge i de medbragte studiebøger, så går han på opdagelse i fyrets bogreoler. Her finder han en scrapbog med udklip fra aviser fra 1920’erne og 1930’erne. De fleste udklip er om søfart, men bagerst i bogen er der udklip om en barnemorder der huserede forklædt som julemand. Om det er de ensomme omgivelser, eller det skræmmende læsestof er han ikke klar over, men om natten har han et forfærdeligt mareridt om barnemorderen, og ikke mindst om sammenhængen til den fyrpasser der var på fyret dengang. Men var det et mareridt, eller var det fyrets minder, om hvad der skete dengang som nu udspiller sig omkring ham, ved han ikke, men det fylder ham med rædsel.

Denne graphic novel fortæller effektfuldt en lille spøgelseshistorie. Illustrationerne er, med enkelte undtagelser, holdt i gråtoner, hvilket passer godt til den historie der fortælles. Det er en lille julegyser, udgivet lige op til jul. Plottet er måske ikke det mest overraskende, men det skal ikke ødelægge helhedsindtrykket af en fin lille grum, og vel illustreret historie.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 54

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Graphic novel, Horror og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *