Jesper Wung-Sung – Kopierne

Kopierne
Grafisk roman skrevet af Jesper Wung-Sung
Illustreret af Søren Jessen
Høst og Søn, 2015, 112 sider

I 2010 udkom romanen Kopierne skrevet af Jesper Wung-Sung. Bogen blev samme år tildelt  Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger, og er senere blevet oversat og udgivet i Holland og Frankrig. I 2015 udkom bogen så igen, men denne gang i form af en grafisk roman hvor Søren Jessen har stået for illustrationen, og det er denne udgave det handler om her.

Jonas har lige spillet sit livs fodboldkamp, hvor han har scoret et hatrix. Efter kampen taler den smukke Maria til ham og giver ham en lille gave. Alt tyder på at dette bliver den bedste dag i hans liv. Men da han kommer hjem, vil hans forældre ikke lukke ham ind, og han syntes han kan skimte en dreng inde i huset som ligner ham selv. Forældrene taler om at noget må været gået galt, men at de vil ring efter nogen der vil løse det. To mænd kommer for at tage Jonas med, men det lykkedes ham at flygte ud i den nærliggende skov. Her møder han Ian, som også er på flugt.

Det viser sig at begge drenge er kopier, som er blevet klonet ud fra syge, eller tilskadekomne børn. De rigtige børn er så blevet lagt i dvale til de kan helbredes, hvorefter kopierne så er overflødige.

Kopierne er på flugt fra Kopi Befrierne, men rygtet vil at der ved havet er et skib hvor de kan være i sikkerhed. Ud over flugten fra den fysiske trussel, så skal Jonas også forholde sig til at virkeligheden ikke var som han troede, samt det faktum at kopierne måske ikke er så stabile når de er uden for de rammer de var skabt til.

Der er ikke kun tale om en illustreret udgave af historien, men en udgave hvor illustrationerne er direkte samarbejder med teksten om at fortælle historien. Det er yderst veludført og effektfuldt, og mange vigtige detaljer findes her kun i samspillet imellem illustrationerne og teksten, og ikke blot i en af delen.

Der er kun få detaljer om hvordan teknologien med kopierne virker, men da personerne i bogen ikke kender disse, så er det næsten befrienede at de ikke bliver forklaret for læseren, men meget af det antydes igennem handlingen, og den process kopierne gennemgår under deres flugt.

Bogen formår virkeligt at “show, don’t tell”, og selvom jeg har lyst til at læse den oprindelige bog, så er det lige før at jeg tror jeg vil risikerer at blive skuffet, da den næppe kan leve op til denne grafiske roman udgave.Bogen er nok en ungdomsbog, men den er bestemt også anbefalelsesværdig for andre.

Anmeldt af Thomas Winther

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

En kommentar til Jesper Wung-Sung – Kopierne

  1. Henning Andersen skriver:

    Det lyder i mistænkelig grad om “A.I.” (aka Supertoys last all summer long) – men udførelsen kan selvfølgelig gøre en forskel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *