Daniel Henriksen – Ad nauseam

Ad nauseam
Roman af Daniel Henriksen
Valeta, 2018, 255 sider

Kan man vende tilbage til sit normale liv efter man har været i hænderne på kyniske menneskehandlere der har tortureret dig og dræbt andre foran dig? Og blot fordi du er sluppet væk, og dem der mishandlede dig er døde, betyder det så at der ikke længere er nogen efter dig og at du dermed kan forvente at beholde de penge som du tog fra forbryderne?

I romanen In absentia fulgte vi en mand der havde modtaget en dødsdom af lægerne, og han beslutter sig for at dræbe de mennesker han ikke kunne lide, såsom bankmanden der ikke ville låne ham penge. Efterfølgende vil han begå selvmord, og han har sågar kisten klar. Han ender dog med at blive blandet ind i en underverden hvor menneskeliv ikke regnes for meget, og hvor tortur er hverdagskost.

Ad nauseam er efterfølgeren, og her er vores hovedperson på hospitalet og er ved at komme sig efter de kvæstelser han har fået under torturen. Han har nu besluttet sig for ikke at ville begå selvmord længere, mest fordi det er gået op for ham at hans kone rent faktisk elsker ham og at hun vil blive knust hvis han dør. Da han kommer ud fra hospitalet, vil han dog stadig lige følge op på om de han tidligere har dræbt, nu også rent faktisk er døde. Han hjemsøges af deres spøgelser, men efterhånden som han opsøger gerningsstederne og sikrer sig at der ikke er noget der leder tilbage til ham, så forsvinder spøgelserne. Noget der dog ikke forsvinder, er den kriminelle organisation hvis penge han har; penge som de vil have igen. De bortfører hans kone Stine for at få ham til at tilbagelevere pengene. Han stoler dog ikke på at hverken Stine eller han overlever selvom han leverer pengene tilbage, så han må prøve at finde en måde hvor han kan redde dem begge.

Det kunne jo lyde til at dette var en krimi, eller en bog med en actionhelt der tager kampen op imod den kriminelle underverden. Det er dog langt fra det som denne bog er. Der er ikke meget helt over hovedpersonen, og her rejser man sig ikke blot to minutter efter man er blevet torteret. På samme måde som den første bog, så er dette en bog der er voldelig og blodig, men som ikke forherliger dette. Den handler om konsekvenser ved de valg man tager og de ting der sker, og at ting kan have konsekvenser som rækker langt ud over hvad man forestiller sig. Bogen følger fint op på den første bog, og læste man In absentia, bør man også læse Ad nauseam.

Anmeldereksemplar er stillet til rådighed af forlaget

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 55

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *