Han, hun og Adolf

Han, hun og Adolf
Tegneseriealbum
Tekst: Niels Søndergaard
Tegninger: Benny Vigan
Totaltekst, 2019, 62 sider, 200 kr.

Niels Søndergaard er en erfaren mand inden for tegneserier og er blandt andet kendt for sine oversættelser af Steen og Stoffer og Tintin. Han har også skrevet en håndfuld danske tegneseriealbums, begyndende med den første autoriserede Superman-historie produceret og udgivet uden for USA, Superman og fredsbomben (1990), tegnet af Teddy Kristiansen. Senere fulgte albumserien om Dimensionsdetektiven, tegnet af Ole Comoll, med fire album spredt over årene 1991 til 2010. Mellem disse kom albummet Krononautens påske (2004), tegnet af Jens Thegler, som den nye Han, hun og Adolf er en selvstændig fortsættelse af, nu med Benny Vigan som tegner og udkommet som første udgivelse på Niels Søndergaards nystartede forlag Totaltekst. Trods en angivelse i albummet at det udkom i 2018, udkom det rent faktisk først i 2019. Man behøver ikke at have læst Krononautens påske for at læse Han, hun og Adolf, men hvis man skulle have lyst, ligger hele albummet til læsning på Totalteksts hjemmeside.

I Krononautens påske fulgte vi den unge kvinde Nova Tayanan, der er en del af besætningen på et tidsrumskib i en parallel virkelighed, hvor hunnerne erobrede Europa og siden blev verdens herrer. Nova er halvt jøde og derfor raceuren, men hun er tolereret ombord fordi hendes far opfandt tidsmaskinen. Hendes besætning får lavet ged i fortiden, så deres nutid bliver lavet om, og i forsøget på at rette det, får de skabt myten om Jesu genopstandelse og sikret at romerne fik besejret hunnerne. Til sidst lander Nova og den eneste anden overlevende fra besætningen, den frigivne slave Mark, i Sønderjylland 1939, hvor de bosætter sig i et gods de køber med midler stjålet i fortiden.

Han, hun og Adolf starter to år senere, i 1941, hvor nazisterne har besat Danmark. Novas gods får besøg af Herman Göring med flere, blandt andet de ansete fysikere Albert Einstein og Leo Slizard, som er særligt ærede fordi de er racerene jøder. Læseren aner nok på dette tidspunkt at alt ikke er helt som i vores verdenshistorie. På grund af uheldige omstændigheder bliver Nova nødt til at flygte gennem tid og rum og beslutter sig for at forhindre Adolf Hitler i at starte en krig ved at tage ham til fange som barn og give ham en ordentlig opdragelse (at myrde et uskyldigt barn har hun ikke hjerte til). Når hun så vender tilbage til 1941, har Stalin så taget magten i Europa. Så må hun også bortføre ham som barn, og derefter en håndfuld andre despoter, der som voksne ville erobre Europa i fraværet af Hitler og Stalin – nok til at starte et mindre børnehjem.

Som det hører sig til i historier om at ændre på fortiden, eskalerer tingene hver gang Nova prøver at gøre tingene bedre. Hvordan det hele ender, vil jeg ikke afsløre her, men overlade til læseren at opdage.

Benny Vigans sort-hvide tegninger er gode og lette at afkode, men også en kende anonyme og gammeldags, lidt som en sydeuropæisk tegneserie fra 1970’erne. De fungerer dog fint til at fortælle historien, med god variation i synsvinkler og sideombrydning, noget der giver liv til historien.

Alt i alt er der tale om et ganske udmærket album med en gedigen historie, men ikke et der vil sætte milepæle i dansk tegneseriehistorie. Historier med tidsrejseforviklinger har vi set tonsvis af, og selvom denne absolut ikke er blandt de værste, er den heller ikke helt i top blandt klassikere såsom filmen The Butterfly Effect eller Alfred Besters novelle The Men Who Murdered Mohammed.

I løbet af albummet møder man, ud over de allerede nævnte, flere mere eller mindre kendte historiske personer. En større rolle spilles af Reinhard Heydrich, der i den virkelige verden var SS-Obergruppenführer og leder af  Reichssicherheitshaupt­amt indtil han i 1942 blev myrdet ved et attentat. Hans skæbne i dette album bliver en lidt anden.

Anmeldereksemplar stillet til rådighed af forlaget.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen

Dette indlæg blev udgivet i Science Fiction, Tegneserier og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *