Nils Hoffmann – Dæmonens Bagdør

Dæmonens Bagdør
Roman af Nils Hoffmann
SPITZEN Publish, 2018, 524 sider

Nils Hoffmann har udgivet science fiction romanen  Dæmonens Bagdør.  

Emnet i Dæmonens Bagdør er kunstig intelligens. Et relevant  emne, da der er en rivende udvikling på området.

Romanen foregår  i året 2064. Her er  kunstig intelligens udviklet så meget, at almindelige mennesker har en kunstig intelligens som personlig assistent til bl.a. “holde styr på aftaler, indkøb, kontakt til myndigheder”. (s. 17) Men der er andre langt mere avancerede kunstige intelligenser end dem som almindelige mennesker har. Der er Akademiet, som har disse kunstige intelligenser og “her kunne superrige, regeringer og megafirmaer købe assistance der blæste almindelige assistenter af banen. Viden var magt og intelligenskløften voksede dag for dag.” Akademiet er et samarbejde “finansieret Japan, EU og USA. Senere var de fleste andre lande i verden kommet med ombord.”  (s.39)

Denne intelligenskløft vil helten i bogen, programmøren Martin Møller, gøre noget ved. Derfor er han med i græsrodsbevægelsen DARIO, som står for Democratic ARtificial Intelligence Organisation.   DARIO har  til formål: – Fri og retfærdig adgang til superintelligens – Legalisering af selvmodificerende AIs – Borgerrettigheder til avancerede AIs.

Handlingen i romanen tager for alvorligt fart, da Martin skal mødes med bl.a. Oleg fra den russiske mafia i København. Martins  kæreste Maria  skylder  den russiske mafia penge.  Men de bortfører Marias datter,  selv om der kommer penge på bordet.   Endvidere finder  Martin Møller ud af at han må bekæmpe  “Dæmonen” . Hvad dæmonen er for noget og  hvordan det hele spiller af skal ikke afsløres her.

Historien om Martin Møller er som sådan velskrevet og spændende at læse, da den er fyldt med action, samtidig med at den behandler et aktuelt emne som kunstig intelligens. Endvidere holder forfatteren godt styr på  sine sideplots. Der er ikke mange metaforer i romanen, dog er der enkelte som denne, der fungerer: “Som en gnu på vandring  mod et ukendt mål” (s. 249)  og “som en jagende guldsmed” (s. 255)

Men desværre tager handlingen i romanen en drejning (som ikke skal røbes her). Denne drejning gør,  at man som læser er i tvivl hvad Nils Hoffmann vil med romanen. Hele tematikken med at almindelige mennesker ikke har adgang kunstig intelligens, træder i baggrunden, uden yderligere argumentation.  Tilbage står bare en konklusion om at  “så let var det at hacke pøblen. Ikke med virus og koder men med  løgne og misinformation.” (s. 512)

Det gør at, romanen ikke hænger sammen for mig. Og det er ærgerligt.

Som det fremgår er jeg ikke så begejstret  for romanen igen, selv om man kan sige gode ting om den. Hvis forfatteren ikke havde ladet temaet om almindelige menneskers adgang til kunstig intelligens træde i baggrunden, havde det været en rigtig god roman.

Besøg Nils Hoffmanns hjemmeside her: https://nilshoffmanndk.wordpress.com

Se traileren for Dæmonens bagdør  her: https://www.youtube.com/watch?v=nbZa4_9lUw4

Anmeldereksemplar stillet til rådighed af forlaget.

Anmeldt af Jóannes á Stykki

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *