Chilling Adventures of Sabrina

Chilling Adventures of Sabrina
TV-serie, sæson 1, 2018
10 afsnit af ca. 1 time

Skabt af Roberto Aguirre-Sacasa efter tegneserien af samme navn
Med: Kiernan Shipka, Miranda Otto, Lucy Davis, Michelle Gomez m.fl.
Teenageheksen Sabrina har en lang historie. Den begyndte i 1941, da den første tegneserie med teenageren Archie blev udgivet. Serien blev et hit og fik flere spinoffs. En af dem, Sabrina the Teenage Witch, der første gang så dagens lys i 1962. Sat i samme univers som Archie var Sabrina en harmløs humorserie, dog med okkulte temaer i form af den kønne, lyshårede heksepige Sabrina, der boede sammen med sine to heksetanter Zelda og Hilda. 1971-74 optrådte Sabrina i sin egen tegnefilmserie på tv i i alt 31 afsnit. Rigtig populær blev Sabrina dog først med live action-serien Sabrina the Teenage Witch, som løb i syv sæner fra 1996 til 2003 med Melissa Joan Hart i titelrollen. Derefter kom endnu en animeret serie, der kørte med pauser i tre sæsoner fra 1999 til 2004. I 2012 kom så en computeranimeret serie med titlen Sabrina: Secrets of a Teenage Witch.

I 2015 relancerede forlaget Archie Comics så Archie i en ny udgave, der bedre kunne tiltrække et moderne teenage-publikum. Serien var mere voksen og mindre harmløs end før, med fortsatte historier i stedet for korte, humoristiske episoder der kunne læses i vilkårlig rækkefælge. De tre første numre blev skrevet af den kendte tegneserieforfatter Mark Waid og tegnet af Fiona “Saga” Staples, og satsningen gav pote. Serien fik en Eisner Award som bedste nye serie og fik flere spinoffs, heriblandt Chilling Adventures of Sabrina, en ny udgave af teenageheksen med langt klarere horrorelementer end de tidligere udgaver. Det er denne tegneserie, som Netflix-serien er baseret på.
Serien starter få dage før Sabrina fylder 16. Fødselsdagen falder sammen med Halloween og med fuldmåne – perfekt for hendes ‘mørke dåb’, et hekseritual der minder om den kristne konfirmation. I denne udgave er hekse ikke mennesker, men en selvstændig race af udødelige væsener, som er født med magiske evner. Sabrina er halvblods, da hendes far, ypperstepræsten Edward Spellman, valgte at gifte sig med en dødelig kvinde. Hendes forældre blev dræbt i et flystyrt kort efter hun blev født, og siden da har hun været opdraget af sine to heksetanter. Fordi hun kun er halvt heks, har hun muligheden for at undslå sig sin mørke dåb og blive almindelig dødelig i stedet for at træde i Mørkets Fyrstes tjeneste. Stærke kræfter presser på for at hun (som hører og bør sig) skal skrive sit navn med blod i ‘Bæstets Bog’, men hun undslår i sidste øjeblik og flygter. Herefter følger et spil hvor Nattens Kirke og den mystiske Ms. Wardwell (spillet af Michelle Gomez, kendt som ‘Missy’ fra Doctor Who) med alle midler søger at overtale hende til at skifte mening. Sabrinas forsøg på at bruge magi i det godes tjeneste trods sin manglende dåb (der virkelig vil forløse hendes evner) fører til stadigt mere dystre resultater, og sæsonen ender ret apokalyptisk.

Chilling Adventures of Sabrina balancerer på en knivsæg mellem sort humor og makaber horror, og det er svært at kalde den en egentlig humorserie, men den er heller ikke en ren gyserserie. Tættest i stil ligger serien nok på Buffy the Vampire Slayer, bortset fra at grænsen mellem godt og ondt er langt mere udflydende i Sabrina. Mange figurer er tvetydige. Sabrinas ældste tante, Zelda, er traditionalist og presser Sabrina til at rette ind, men hjælper alligevel Sabrina når det står værst til. Ypperstepræsten Faustus Blackwood er klart på Satans side, men er ikke gennemsyret af ondskab, og Sabrinas plageånder, tre teenagehekse kendt som ‘the Weird Sisters’, kan godt overtales til at hjælpe. Heksene er generelt ikke rent onde, men kan godt finde på at spise menneskekød og gøre andre makabre ting uden at tænke på det som noget særligt.

Serien er godt kastet, og den unge Kiernan Shipka er et godt valg i titelrollen med sin blonde uskyldighed med skarpe kanter. Hun bærer en slående lighed med Emma “Hermione” Watson, og det kan også have været en faktor i valget. Man kan også nævne Miranda Otto – Eowyn fra Ringenes Herre-filmene – i rollen som Zelda. De unge skuespillere som portrætterer Sabrina dødelige venner, kæresten Harvey og veninderne Zoe og Susie, gør det også ganske godt som modvægt til Sabrinas bizarre familie.
Jeg synes vældig godt om Chilling Adventures of Sabrina og ser frem til anden sæson, som lægger op til at Sabrina dykker dybere ned i mørket. Den kommer til april næste år. Inden da kommer der en enkeltstående juleepisode, som forhåbentlig når den danske Netflix inden julen er omme. [Begge er kommet siden anmeldelsen blev skrevet. Red.]

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet

Dette indlæg blev udgivet i tv-serie og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *