Publius Enigma – Exnihilo

Exnihilo
Roman af Publius Enigma
Valeta, 2019, 478 sider

Ombord på rumskibet Discovery IV er de to astronauter Issac og Maryon blevet forelsket i hinanden. De holder deres affære hemmelig for de andre ombord, da det ikke er velset at have den slags forhold imellem besætningsmedlemmerne. De har dog ikke kunnet holde det mere hemmeligt, end at de andre har lagt mærke til det, men ingen siger noget til det. Det viser sig dog at Issac har leukæmi, noget man ikke kan behandle ombord. Han bliver derfor lagt i cryosøvn, således han kan blive behandlet når de engang kommer hjem. Der er dog ingen planer for hvornår skibet skal returnere, så der kan gå op til 50 år inden han vil blive vækket igen. Maryon kan ikke udholde tanken om at hendes livs kærlighed skal ligge der imens hun bliver gammel, så hun beder om også at blive lagt i cryokammeret, hvilket kaptajnen giver tilladelse til.

Tiden går, og Den Totale Krig ødelægger store dele af Jorden og ødelægger også menneskeheden, så det ikke længere er muligt at få børn af naturlig vej. Mennesket er nu i stor stil rejst ud i rummet for at finde nye hjem. Det Interhumane Synedri er den øverste magtfaktor på Jorden og styrer de fertilitetsfabrikker hvor børn nu dyrkes i tanke og efterfølgende tildeles en familie. Disse dyrkede mennesker har en levetid på omkring 40 år, inden de rammes af Den Ubarmhjertige Død. Det er en pludselig og meget ubehagelig død, så ubehagelig at folk går med en pille på sig der dræber dem omgående, som de kan tage når de mærker den ubarmhjertige død melde sig.

Omkring 100 år er gået da Discovery IV findes igen. Det viser sig at det på et tidspunkt er styrtet ned på en af Jupiters måner. Det vides ikke hvorfor det er styrtet, men fokus bliver hurtigt rettet på cryotankene, ikke mindst da det lykkedes at vække Maryon. Forskere ser det som et håb om at finde en kur imod Den Ubarmhjertige Død at have et levende menneske fra før Den Totale Krig. Ledelsen i Det Interhumane Synedri ser det derimod som en trussel imod deres magt, og de vil gøre alt for at sørge for at der ikke er nogen overlevende på Discovery IV; noget der heldigvis er nogen der modsætter sig.

Den første halvdel af bogen beskriver bl.a. via tilbageblik hvordan samfundet under Det Interhumane Synedris ledelse er blevet, og efterfølgende omhandler den Maryons kamp for at overleve, ligesom den omhandler en oprørsbevægelses forsøg på at bekæmpe Det Interhumane Synedri. Det hele sker i nedslag over en periode på 3-4 år, hvilket beskriver udviklingen, men da det kun er få nedslag i tidsbilledet, vi ser, føles det ikke rigtig som om man har føling med hvad der sker. Det Interhumane Synedri er personificeret ved dets Generalsekretær, så det virker mere som kampen imod én mand end kampen imod et styre.

Fortællemåden med de mange tilbageblik og nedslag i historiens tidslinje gør at bogen spænder vidt i hvad den dækker, og specielt i starten sad jeg lidt med en fornemmelse af at læse en novellesamling hvor alt var sat i samme verden. Men det lykkes at samle det hele i løbet af bogen, i et actionfyldt sidste afsnit hvor oprøret og Maryons kamp for en plads i den nye verden afsluttes. Denne opbygning gør dog at man i fokuserede afsnit får et indblik i børnenes opvækst under det diktatoriske styre, men også hvor modbydelig Den Ubarmhjertige Død er. Flere af kapitlerne virker til at have hentet inspiration i andre værker, som The Martian og 1984, noget der fungerer rigtigt godt.

Bogen er udgivet under pseudonymet Publius Enigma, men det oplyses dog at det er forfatterens første bog. Det undrer mig lidt når en debuterende forfatter skriver under pseudonym, det kommer næsten til at virke som om vedkommende ikke vil stå ved at han/hun har skrevet en science fiction-roman. Jeg skal ikke forsøge at gætte yderligere til forfatterens grund til brugen af pseudonym, men jeg mener bestemt sagtens forfatteren kan være stolt af sin bog.

Opsummeret så vil jeg sige at dette er en fin debutroman, for selvom der er en række actionscener hvor redningen meget belejligt dukker op ud af det blå i sidste øjeblik, så er det en bog, der er godt skruet sammen og som får leveret sin historie ganske godt.

Anmeldereksemplar doneret af forlaget

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 57

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *