The Witcher, sæson 1

The Witcher, sæson 1
Tv-serie efter romanerne af
Andrzej Sapkowski
Skabt af Lauren Schmidt
Med: Henry Cavill, Freya Allan, Anya Chalotra, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni m.fl.
Netflix, 2020

Den polske fantasy-bogserie Wiedźmin (på engelsk kendt som The Witcher) af Andrzej Sap­kowski er nok den mest succesrige fantasyserie der ikke oprindeligt er skrevet på engelsk. Serien begyndte i 80’erne med en række noveller, og siden blev det til seks romaner, hvoraf de fem udgør én samlet historie, kendt som The Witcher Saga. Serien er blevet fortolket i tegneserier, brætspil kortspil, rollespil, computerspil, en polsk film (kendt på engelsk som The Hexer) med efterfølgende tv-serie og nu endelig en engelsksproget tv-serie fra Netflix, så vidt jeg kan se løseligt baseret på The Witcher Saga. Da jeg ikke har læst bøgerne eller tegneserierne eller spillet nogle af spillene, er denne anmeldelse alene baseret på tv-seriens første sæson, som kan ses på Netflix med danske undertekster.

Hovedpersonen, Geralt af Rivia (spillet af Henry Cavill, som har spillet Superman i flere nyere spillefilm i DC-universet), er en ‘witcher’, et menneske der er magisk muteret til at jage og nedkæmpe monstre. Han har levet flere hundrede år, er umenneskelig stærk, har en særdeles veludviklet lugtesans og besidder en form for telekinetiske evner, som han dog sjældent benytter, da han foretrækker at bruge sit store tohåndsværd. Han er en enspænder, som helst bare vil inkassere dusører for monstre og bruge pengene på vin og kvinder, men han bliver rodet ind i nogle sager, der trækker tråde ud i konflikter, der hærger flere lande, og til sidst må han modvilligt spille en mere aktiv rolle – ikke fordi han behøver, men fordi han trods alt besidder en vis samvittighed, der byder ham at gøre det.

I begyndelsen af serien følger man på skift tre skæbner: Geralt på sin monsterjagt og de mennesker han krydser på sin vej, den unge prinsesse Cirilla (Freya Allan), som er på flugt efter at hendes land Cintra bliver overrendt af fjendtlige horder og hendes familie bliver slået ihjel, og troldkvinden Yennefer af Vengerberg, som er uddannet på trolddomsskolen Aretuza, men vælger at gå sine egne veje i stedet for at spille det politiske spil, hun er udset til. Det er i lang tid uklart hvordan disse tre skæbner hænger sammen, men efterhånden bliver det klart at de ikke er samtidige, men (i hvert fald til at begynde med) foregår med flere årtiers mellemrum. Det gør handlingen en smule forvirrende i starten, især fordi man nogle gange ser de samme mennesker i forskellige tidslinjer, men det bliver mere klart til sidst, efterhånden som tidslinjerne smelter sammen. Sæsonen er på otte afsnit af omkring en time, så den er forholdsvist hurtigt set.

Geralt er ikke nogen blodtørstig monsterdræber, og han søger ofte løsninger der ikke kræver vold eller drab, for ofte er monstrene ikke onde, blot i vejen for mennesker der er søgt ind i deres områder, eller de er blevet fordrevet fra deres områder og søger nu at overleve andetsteds. Det sidste gælder blandt andet for en flok elverfolk; et folkeslag der engang var stort og glorværdigt, men nu er reduceret til forhadte flygtninge.

Serien lider i starten af at Geralt skal dræbe et nyt monster i hvert afsnit, uden det store sammenhængende plot i øvrigt, undtagen i sidehistorierne med Cirilla og Yennefer. Men de noget episodiske afsnit er såmænd spændende nok, og serien er flot lavet med gode skuespillere (blandt andet danske Lars Mikkelsen i rollen som en troldmand med tvivlsomme motiver). Man fornemmer at der er tale om en større satsning fra Netflix, som måske søger at skabe en pendant til succesen Game of Thrones fra rivalen HBO. Helt på højde med denne serie er The Witcher ikke endnu, men måske bliver den det i de kommende sæsoner, nu hvor de adskilte fortælletråde er blevet samlet. Sæson 2 er bekræftet, men det vides endnu ikke andet om premieredatoen end at det bliver engang i 2021.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr. 59

Dette indlæg blev udgivet i Fantasy, tv-serie og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *