Martin Wangsgaard Jürgensen – Rama Rama Europa

Rama Rama Europa
Roman af Martin Wangsgaard Jürgensen
Kandor, 2020, 250 sider
Anmeldereksemplar doneret af forlaget

Rama Rama Europa er vel egentligt fortællingen om et venskab i en verden der er gået under. Manden kaldet Dalmatineren har slået lejr et sted i en ødelagt by, og her støder han på en mand der kaldes Uret. Uret er typen som de fleste vil gemme sig for, og med rette, da han er stor, grum og brutal. Da de to mænd støder på hinanden første gang, går Uret og gnaver på en barnehånd, for dette er en verden hvor kannibalisme også er en måde at overleve på.

De to mænd slår følge på en tur igennem Europa, men da det meste af historien er fortalt i tilbageblik, hvor Dalmatineren fortæller om sit venskab med Uret til en ung pige, så er det forskellige nedslag i deres rejse vi hører om. Ofte handler det om deres møde med andre mennesker, hvoraf de fleste ender blodigt og ødelæggende. Det er egentligt ikke fordi Dalmatineren og Uret sætter sig for at slå alle ihjel, men det ender bare på en eller anden måde ofte med blodige konfrontationer. Konfrontationerne bliver også nogle gange hjulpet på vej af at der virker til at være masser af alkohol og narko i denne verden.

En af de historier han fortæller, er hvordan de to mænd møder og forelsker sig i et par siamesiske tvillinger og hvordan de to piger kommer med på rejsen, og i en periode er der en form for idyl.

Imens Dalmatineren fortæller sine historier, er han ikke sammen med Uret, så man kan godt fornemme at de to også har haft en konfrontation.

Historien finder sted i en ødelagt verden, og der er hentydninger til mutationer, mærkelig flyvende væsener og underlige grupperinger af mennesker. Vi får aldrig at vide hvordan verden blev sådan, for det er ikke noget Dalmatineren tænker over, og det er heller ikke vigtigt for historien. Det vigtige i historien er venskabet og den rejse de to er på, og det er en anderledes, men bestemt underholdene rejse.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 59

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *