Årlige uploads 2021

Årlige uploads 2021
Antologi i to bind
Redigeret af Nils Anker Tønner-Oldefar
Forlaget Ildanach, 2021, 186 & 180 sider

Forlaget Ildanach udgav sidste år antologien Frygtelige Fynske Fortællinger og har indkaldt til næste udgave, så den kan blive en årlig tilbagevendende antologi. Deres nyeste antologi fortæller allerede med sin titel Årlige Uploads at dette er tænkt som starten som en årlig tilbagevendende udgivelse.

De 9 noveller i bind 1 er på omkring 20-30 sider hver, og som det er med antologier, er de meget forskellige og bringer os ud i forskelle aspekter af science fiction fortællinger.

Novellen “Usolidarisk” af Anna Line Søgaard finder sted i en tid hvor alle skal tage statskontrollerede adfærdsregulerende piller. Hovedpersonen er holdt op med at tage disse og begynder nu at reagere på forskellige følelsesmæssige indtryk. Han forelsker sig i en kollega, og han beslutter sig for at prøve at forhindre hende i at tage pillerne, således at hun måske kan komme til at gengælde hans følelser. Men er hun klar til at opleve den verden de lever i?

I “Piratben” af Christina Godman mister en lille pige sit ben i en ulykke og får et kunstigt ben, som hun omtaler som sit piratben. Den nye teknologi gør at benet med tiden stort set smelter sammen med hendes krop. Det er dog ikke kun fysisk at benet vokser sammen med hende, det påvirker også hendes psyke.

Noget sjældent set i antologier er novellen “Bøllebank på Planet Delta” af Niels Kjærgaard. Dette er en ‘Du vælger selv handlingen’-novelle. Vores helt nødlander på en planet, og vi skal nu som læser hjælpe ham med at vinde pigen og bekæmpe den uretfærdige tyran. Det er et underholdende lille indslag.

Min favorit er “Retfærdighed” af Helle Perrier. Alle domsafsigelser laves af et ukendt antal mennesker, der får en ultrakort præsentation af sagen og så i løbet af kort tid skal tage beslutning til hvilke af tre mulige straffe der er mest passende. Domsmændene bliver belønnet hvis de vælger samme straf som flertallet vælger. Det bliver dermed nærmere et spil hvor det gælder om at lure hvad andre normalt vil vælge, i stedet for at vurdere hvad der er retfærdigt.

Bind 2 består også af 9 noveller, og også her er der stor variation i novellerne. Der er first contact, hvor fremmede væsner dækker op til et ordentligt julemåltid, og en ferie der finder sted via tidsrejse. Mine favoritter i dette bind må være “Eftermælet” af Tobias Dahl og “Uvirkelig virkelighed” af Karsten Brandt-Knudsen, som henholdsvis handler om et forsøg på at genskabe en tabt verden og et forsøg på at genskabe sin familie.

Generelt en fin udgivelse hvad angår novellerne. Der er dog taget et redaktionelt valg (bevidst eller ubevidst) om ikke at lave indryk ved nyt afsnit, men de er i stedet lavet ved tekstblok. Dette er modsat af hvad man normalt gør i trykte bøger, og de manglende indryk er flere steder forstyrrende for læsningen, da det ikke altid er lige tydeligt hvornår der er et nyt afsnit. Jeg tjekkede efterfølgende i forlagtes tidligere udgivelse Frygtelige Fynske Fortællinger, men den led ikke at denne opsætningsfejl.

Der var også en af novellerne der var skæmmet af hvad der lignede en lang række tilfældigt satte bindestreger, hvilket jeg tror skyldes en omgang copy/paste fra en tidligere opsætning af novellen. Der var så mange af disse bindestreger, at det var forstyrrende for læsningen. Der var også en række andre opsætningsfejl som burde være blevet fanget af en afsluttende korrektur, hvilket giver indtrykket af at forlaget har haft travlt med at få opsat og trykt bogen, noget der er en stor skam, for det skæmmer en ellers god antologi. Herfra skal der i hvert fald følge en opfordring til at være mere opmærksom på opsætningen i kommende udgivelser.

Bøgerne indeholder heller ikke nogen forfatter-præsentationer, noget som alt for mange antologier desværre mangler. Jeg kan personligt godt lide at forfatterne ikke blot er anonyme navne, men at der lige er knyttet nogle linjer omkring dem i bogen.

Trods opsætnings- og korrektur-problemerne, så er det selvfølgelig novellerne der er det vigtigste, og disse holder fint til at jeg kan anbefale bøgerne, og jeg tænker da bestemt jeg også køber næste års udgave.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 61

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Science Fiction og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *