Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
Film, USA, 2023
Instruktion & manus: John Francis Daley & Jonathan Goldstein
Medvirkende: Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis, Hugh Grant m.fl.
Spilletid: 2 t 14 m

Rollespillet Dungeons & Dragons (D&D) – blandt de ældste i verden og klart det mest populære – er fantasy af stilen anything goes. Det ses måske især i den centrale spilverden, Forgotten Realms, som er beboet af snesevis af forskellige intelligente racer og arter, fra de klassiske mennesker, dværge og elvere til mere eksotiske katte-, fugle- og fiske-folk. Forgotten Realms, nærmere bestemt området kendt som The Sword Coast, har også dannet baggrund for de populære computerspil i serierne Baldur’s Gate, Icewind Dale og Neverwinter Nights, og det er også her at man har valgt at lade historien i denne film foregå.

Det er ikke første gang at der er blevet lavet film over D&D. Der kom ikke mindre end tre spillefilm fra 2000 til 2008, og der findes også en tegnefilm baseret på de populære Dragonlance-scenarier, men man skal være stor fan af D&D for at synes at de er noget særligt, Det er bestemt ikke tilfældet med Honor Among Thieves, som er en vellykket eventyrfilm med spænding, humor og en flok sympatiske hovedpersoner. Selvom filmen er spækket med referencer til rollespillet, behøver man ikke kende noget til det for at finde filmen underholdende – det gjorde min bedre halvdel, som aldrig har været interesseret i rollespil.

Vi starter med at se to af vores hovedpersoner slippe ud af det fængsel, de i to år har siddet i efter et mislykket kup, hvor de og deres medsammensvorne blev forrådt af troldkvinden Sofina (Daisy Head). Edgin (Chris Pine) er en charmerende slyngel og har længe dannet partnerskab (men ikke par) med den hærdebrede barbarkvinde Holga (Michelle Rodriguez). Efter flugten opsøger de deres tidligere partner Forge (Hugh Grant) for at hente Edgins datter Kira og en amulet, som han skulle bruge til at genoplive sin afdøde hustru, Kiras mor. Det viser sig at Forge nu regerer byen Neverwinter (da: Vinterløs), er i ledtog med Sofina og ikke har tænkt sig at give slip på hverken Kira eller amuletten.

Edgin og Holga opsøger så nogle der kan hjælpe dem med at få befriet Kira og stoppet Forges onde planer, og de ender med en inept halvelver-magiker og en ung druidepige med dæmonblod i årerne (en tiefling for insiders). De har brug for et forlængst forsvundet magisk artefakt, som de skal gennem mange genvordigheder for at få fat på, hvorefter de lægger den ene sindrige plan efter den anden, som alle går galt – meget som det ofte sker i rollespil – indtil (næsten) alt ender godt. Hovedtrækkene i plottet er velkendte, men detaljerne er finurlige og sjove, og hver gang man tror at vores (anti-)helte nu har styr på tingene, går det helt galt for dem.

På mange måder minder Honor Among Thieves om den første Guardians of the Galaxy-film, og det er ikke det værste forbillede. Ligesom i GotG er heltene her en flok sammenbragte tabere drevet af forskellige motiver, der ikke alle er lige glorværdige, og trods uoverensstemmelser og mange genvordigheder undervejs ender de med at gøre det rigtige (og distrahere skurken på et afgørende øjeblik).

Kender af rollespillet vil nikke genkendende til mange detaljer, blandt andet flere kendte trylleformularer og monstre fra spillet samt klassiske figurer og organisationer, men disse bliver introduceret på en måde, hvor forhåndskendskab ikke er nødvendigt. Nogle ting fungerer dog anderledes end i spillet, især hvad angår figurernes evner, som sjældent følger reglerne. Edgin er en barde, men kan ikke magi, og druiden kan skifte til dyreform som det passer hende (noget som druider ellers først kan på niveau 20 af 20), men kan ikke kaste trylleformularer. Magikeren kender en del seje trylleformularer, men de virker sjældent som planlagt. Den slags ting vil sikkert genere nogle inkarnerede fans af rollespillet, men det fungerer fint i filmen, særligt fordi de mange evner og begrænsninger, som figurer i spillet har, hurtigt kan blive uoverskuelige. Det er også værd at huske at der gennem tiderne har været ikke mindre end syv meget forskellige udgaver af reglerne (inklusive Original og Basic) med en ottende på vej, så hvilken udgave skal man være tro mod? Det vigtigste er at være tro mod spillets ånd, og det er Honor Among Thieves i høj grad – inklusive de elementer der ligger i titlens Dungeons & Dragons.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen

Dette indlæg blev udgivet i Fantasy, Film og tagget . Bogmærk permalinket.

One Response to Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

  1. Andreas Søe skriver:

    Filmen er meget woke. Det er ikke alle der kan lide dette.

    Det er det samme med den nye kommende version af D&D rollespillet. Jeg er f.eks. ikke så glad for at man ikke kan være halvt noget som race.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *