John Ajvide Lindqvist: Håndteringen af udøde

Håndteringen af udøde
Roman af John Ajvide Lindqvist
Forum, 2008, 322 sider.

Håndteringen af udøde er en meget anderledes zombiefortælling, på samme måde som Lindqvists Lad den rette komme ind var en meget anderledes vampyrfortælling. Ordet zombie bliver stort set også kun brugt i bogen når der er tale om spil som Resident Evil og Romeros film. Om de levende døde i bogen bruges mere omtalen ”omlevende”.

En dag sker der noget meget underligt i Stockholm. Luften er fyldt med elektriske strømninger i en grad der gør at det ikke er muligt at slukke for elektriske apparater, og folk får en uudholdelig hovedpine. Det viser sig dog kort efter at dette langt fra er det underligste der sker den dag.

Stand up komikeren David bliver ringet op og informeret om at hans kone er kørt ind i en elg og ligger hårdt kvæstet på hospitalet. Inden han når derind, afgår konen ved døden, men da han kommer ind og sidder ved hendes seng, liver hun pludseligt op igen, selvom hendes krop er hårdt medtaget. Hun kan tale, men det hun siger, giver ikke meget mening, det er som om det ikke er hende, og da lægen kommer og ser til hende, kan han konstatere at hun ikke har nogen puls. Kort efter er hun ikke den eneste døde der vågner på hospitalet, og snart er der omvandrende døde der vandrer rundt på hospitalets gange.

Journalisten Mahler bliver ringet op af en kilde fra hospitalet og får at vide at han bør komme, da der er noget mystisk på fære. Han tager af sted, men efter at have været der i kort tid, skynder han sig af sted igen. Ikke fordi synet skræmmer ham, men fordi hans eneste barnebarn døde i en alder af 5 år en måned forinden, og han kan ikke udholde tanken om at han måske ligger vågen i sin grav.

Elvy er en ældre dame hvis mand for nyligt er død. Denne aften har hun en overvældende hovedpine, Hun får dog andet at tænke på da hendes mand pludselig banker på døren. Han gør hende ikke noget, men går bare ind og ligger sig i sin seng. I sengen ligger dog deres teenage barnebarn, der overnatter hos mormoren, og bliver noget forskrækket da morfaren pludselig står i døren.

Det er primært disse personer og de problemer de pludselig står i vi følger. David der skal finde en måde og fortælle dette til sin lille søn. Mahler der skal fortælle sin datter at hendes søn er vågnet igen, men mest af alt ligner en udtørret mumie der intet kan, og at de nu må gemme sig for myndighederne der prøver at ”indsamle” alle de omlevende. Og endelig er der Elvy som ser dette som et tegn på at dommedag er nær, og som sætter sig for at forberede menneskeheden på dette. Igennem bogen opdateres man jævnligt om hele situationens via situation rapporter, artikler o.l.

De levende døde er ikke de kødædende zombier man er vant til fra film, selvom der dog er eksempler på at de omlevende er farlige for de levende. Egentligt er der ikke særligt meget af bogen hvor de direkte optræder. Bogen handler ikke om flugten fra de levende døde. De omlevende bliver hurtigt samlet sammen af myndighederne, som bagefter skal forholde sig til hvilke rettigheder de omlevende har, og om man skal tillade de pårørende at besøge dem. Bogen er således mest af alt en bog om at forholde sig til døden og til sine medmennesker. Det at skulle forholde sig til døden kan dog vække det værste i folk, og for at dette ikke skal være nok, så kan det at omgås de omlevende gøre at man kan læse andres tanker.

Det er en velskrevet og utroligt interessant historie. Håndterningen af udøde har på samme måde som Lad den rette komme ind en overnaturlig fortælleramme, uden at dette egentligt er det centrale i fortællingen. Bogen har således et meget bredere publikum end de normale horrorlæsere og kan anbefales til alle der gerne vil læse en anderledes historie der virkeligt har meget at byde på.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.20

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *