Patrick Leis: Pax Immortalis

Pax Immortalis
Roman, Patrick Leis
Facet 2006
www.patrickleis.dk
www.necrodemic.com

Forestil dig at leve i en verden hvor man hele tiden frygter for et angreb fra zombier.

Forestil dig så at du finder ud af at det er blevet planlagt at du og alle dem du kender skal bruges som foder til de levende døde, da du for nogen har mere værdi som udød end levende.

Bogen Requiem (2003) var Patrick Leis’s bud på en fortsættelse i det zombie univers som Dennis Jürgensen skabte med Kadavermarch. Handlingen foregår nogle hundrede år efter Kadavermarch hvor små selvstændige farmersamfund kæmper for at opretholde livet i en verden hvor man ikke kan vide sig sikker for angreb af zombier.

Requiem var samtidig begyndelsen på trilogien Necrodemic, hvor bog 2, Pax Immortalis, netop er udkommet. Den starter hvor Requiem slutter, så anmeldelsen herunder vil indeholde spoilers i forhold til Requiem, og det skal da også anbefales at man læser den først.

Det er seks år siden Fergusonfarmen blev jævnet med jorden, og i den tid er der blevet organiseret et oprør mod Teknokratiet i CCity 1. Oprøret er specielt blevet næret af oplysninger om hvordan bystyret benytter farmene som fødekilder til deres zombier, zombier der så udvindes det enzym af, som er hovedingrediensen i det livsforlængende præparat LS.

Inde i C-City 1 er samfundet opbygget efter et kastesystem, hvor man ved flid kan opnå en større status og flere privilegier. Jane Dupont er H-Kaste, og hun arbejder i renovationsafdelingen. Hun bor sammen med B-Kasten Clark Lewis og gør generelt hvad hun kan for at arbejde sig op i systemet så de kan blive gift. Hun er dog begyndt at blive ramt af mareridt, og er sikker på at hun bliver forfulgt. Hun bliver mere og mere overbevist om at det ikke blot er noget hun bilder sig ind, og at det alt sammen hænger sammen med den brand, for 6 år siden, hvor hendes familie omkom, og hvor hun selv fik hukommelsestab. Nede i kloakkerne sidder der en mand der kender sandheden, han har nemlig brugt de sidste 6 år på at lede efter hende.

I forbindelse med ødelæggelsen af Fergusonfarmen blev teknokratiets ledere opmærksomme på at deres leverancer af LS var sårbare, og det var nødvendigt med en alternativ måde at skaffe sig donorer (zombier) på. Fundet af liget af en dreng, hvis mor var blevet inficeret inden hans fødsel, gav et gennembrud, så man nu via genteknologi har konstrueret et væsen, der føder levende døde. Samtidig har genteknologien også hjulpet til at klone supersoldater af en blanding af levende og dødt væv.

Hvor handlingen i Requiem foregik i farmer-samfundene finder handlingen i Pax Immortalis i højere grad sted i C-City 1 hos bystyrets top, hvor vi følger deres bestræbelser på at vedligeholde det samfund de har opbygget. Samtidig følger vi oprørene, hvis planer bliver fremskyndet da der indledes en storoffensiv fra bystyret for at knuse oprøret en gang for alle. Zombierne er således ikke hovedfjenden i denne bog, og man kan således sammenligne de to bøger med Resident Evil filmene. Her var zombierne det der udgjorde den største fare for hovedpersonerne i nr.1, hvor det i 2’eren var magterne bag zombierne samt kloninger og mutanter kampen var imod. Pax Immortalis er således også i højere grad en dyster science fiction bog, dog med både horror og splatter elementer, så der er stadig ting til gore fans. Hvor Requiem beskrev enkelte kampe meget blodigt og detaljeret, så er det krigen der beskrives i Pax Immortalis, en krig hvor ingen er fredet, og man derfor som læser heller ikke kan vide sig sikker på hvem der overlever. Bogen er som sagt nr.2 af 3, uden at den direkte lægger op til hvad nr.3 skal handle om, så er det univers der beskrives et univers hvor ufreden hele tiden ligger på lur, og kaster sig over folk så snart de begynder at vide sig for sikre. Pax Immortalis er en god fortsættelse til Requiem, da den ikke blot er en fortsættelse der forsøger at finde på nye blodige zombie angreb, men en bog der udvider fortællingens univers.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.12

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.