John C. Wright: The Phoenix Exultant

The Phoenix Exultant
John C. Wright
Roman, 291 sider
Tor Books 2003, $6.66 (pb)

Denne anden roman fra John C. Wrights hånd er samtidig andet bind i den trilogi, der begyndte med The Golden Age (anmeldt i Himmelskbet nr. 1).

Ofte er det midterste bind i en trilogi en tynd kop te. Første bind bruges til at introducere steder og personer og har optakten til en konflikt, der af gode grunde først kan blive forløst i sidste bind. Derfor går trilogiers midterbind ofte ud på at lade hovedpersonerne fare rundt fra Herodes til Pilatus og samle ‘plotkuponer’ sammen: Først når der er blevet samlet tilstrækkelig mange kuponer sammen, får man lov til at komme til tredje bind og forløsningen.

The Phoenix Exultant lider lidt under denne tendens, men heldigvis ikke i særlig udpræget grad, bl.a. fordi man faktisk får opklaret nogle af de mange mysterier, der var uforløst i slutningen af The Golden Age og fordi vi får lov til at se helt andre sider af det ‘utopiske’ Gyldne Økumene.

I slutningen af første bind blev Phaeton lyst i band fra det Gyldne Økumene. Det er en skæbne, der medfører døden, i hvert fald på sigt, fordi de bandlyste mister adgangen til de processer, der sikrer udødelighed. Phaeton har fået lov til at beholde adgangen til det avancerede internet, der bliver kaldt the mentality, men han tør ikke bruge det, fordi han er overbevist om at det er inficeret med en farlig virus, der kan ændre hans bevidsthed. Denne virus skulle stamme fra det mystiske Tavse Økumene, der blev oprettet i kredsløb om neutronstjernen Cygnus X-1, men led en mystisk og krank skæbne, som Phaeton frygter også vil ramme hans elskede (på trods af bandlysningen) Gyldne Økumene. Ingen tror på ham, derfor må han selv skaffe den formue, der skal til for at løskøbe hans stjerneskib The Pheonix Exultant, og rejse til Merkur og hente det – en nærmest umulig opgave, når det er forbudt alle i Økumenet at handle med ham endsige hjælpe ham. Selv de andre udstødte, han havner hos i et af Økumenets ‘huller’, er mere ude på at berøve ham den smule, han har, end på at hjælpe ham. Heldigvis finder Phaeton uventede allierede, og ikke alting viser sig at være helt som han tror – selvom sandheden ikke er meget bedre.

The Phoenix Exultant er en ganske spændende bog, der er en smule mere actionpræget end det mere mysterie-orienterede første bind, og jeg ser frem til at læse slutningen i det tredje bind, The Golden Transcendence.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr.3

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.